Klein bedrijf leunt vaker op crowdfunding

Kleine ondernemers lenen vaker rechtstreeks van particuliere spaarders en beleggers om hun investeringsplannen te financieren. Dit zogeheten crowdfunding ontwikkelt zich tot een volwaardig alternatief voor kredieten van de bank, die steeds lastiger te krijgen zijn.

Beeld thinkstock

Dit blijkt uit een adviesrapport dat het ministerie van Economische Zaken heeft laten opstellen. Sinds de eerste vijf Nederlandse ondernemers in 2010 in totaal 50 duizend euro ophaalden bij 'de menigte', groeit crowdfunding explosief. Vorig jaar investeerden burgers en beleggers ruim 11 miljoen euro in bedrijven. Analisten voorspellen dat het midden- en kleinbedrijf in 2015 een totaalbedrag van 255 miljoen euro uit 'de menigte' zal ophalen.

Edwin Adams van het grootste Nederlandse crowdfundplatform Geldvoorelkaar verwacht dat Nederlandse ondernemers over vijf tot tien jaar 'enkele miljarden euro's per jaar' zullen ophalen met crowdfunding.

Verscherpte eisen
De banken zijn terughoudend geworden in het verstrekken van bedrijfskredieten beneden de 250 duizend euro. De verscherpte eisen die ze stellen aan met name kleinere bedrijven blijken ongunstig voor de economie. Het strengere kredietbeleid heeft geleid tot een daling van de totale omvang van het aantal bedrijfsinvesteringen in Nederland met 0,5 tot 1,5 procent, schat Economische Zaken.

Websites waarop bedrijven rechtstreeks van burgers kunnen lenen, springen in het gat. Spaarders lenen hun geld rechtstreeks aan bijvoorbeeld de slagerij om de hoek, maar ook aan ondernemers die ze niet persoonlijk kennen. Ze kunnen rekenen op een hoger rendement dan de 2 procent die de meeste spaarrekeningen nu bieden. Ondernemers bieden al snel een rentepercentage tussen de 8 en 12 procent. Risicoloos is het niet: gaat de ondernemer failliet, dan is de financier zijn geld meestal kwijt.

In het Nationaal Crowdfundonderzoek 2013 noemen spaarders en beleggers uiteenlopende motieven om geld in kleine ondernemingen te steken. Meest genoemd: de manier waarop de investeringsplannen worden gepresenteerd. Economische Zaken bespreekt met de crowdfundplatforms hoe de bekendheid van deze wijze van financiering kan worden vergroot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.