INTERVIEW

'Klassieke maatschap niet van deze tijd'

Het levert meer op om de onderlinge samenwerking tussen artsen en het ziekenhuisbestuur te verbeteren, dan om specialisten ondergeschikt te maken in dienstverband, aldus Micon Bijl. Hij is cardioloog in het Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.

Carlijne Vos
Cardioloog Micon Bijl. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Cardioloog Micon Bijl.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

'In de discussie over artsen in loondienst gaat men er altijd van uit dat vrijgevestigde specialisten meer verdienen dan artsen in dienstverband, maar dat is allang niet meer het issue. Het werkelijke idee is dat de kosten van de gezondheidszorg beter te beheersen zijn als artsen meer deel gaan uitmaken van de organisatie. Nu zijn de belangen van artsen en ziekenhuisorganisatie niet altijd gelijk. Dus moet je die overeenstemming gaan organiseren.

Goedkoper en beter

'De verantwoordelijkheid van artsen moet niet ophouden buiten de deur van de spreekkamer. Als zorg goedkoper en beter kan, dan moet je taken herschikken en openstaan voor nieuwe manieren van werken. Bij diabetes bijvoorbeeld zien we nu hoeveel die uitbesteding naar de eerste lijn (huisartsen, fysiotherapeuten etc., red.) oplevert, zowel in kwaliteit van zorg als in kostenreductie.

'Hoe meer artsen zich betrokken voelen bij de tactiek en de strategie van het ziekenhuis, hoe beter het te besturen is. In deze dynamische markt is het in ieders belang dat het ziekenhuis levensvatbaar blijft op de lange termijn. Dan moet je slagvaardig kunnen optreden, met één mond kunnen spreken in de onderhandelingen met zorgverzekeraars en banken.

'In mijn ziekenhuis werken we al heel lang in een specialistencoöperatie. Nu gaan we dit samenwerkingsmodel ombouwen tot een moderne bv en ter goedkeuring voorleggen aan de fiscus. De klassieke medisch specialistische maatschap is niet meer van deze tijd. We zien dat vakgroepen steeds meer zijn gaan samenwerken. Ik denk dat het meer oplevert om die onderlinge samenwerking en die met het ziekenhuisbestuur te verbeteren, dan om specialisten ondergeschikt te maken in dienstverband.

'Een participatiemodel waarbij specialisten mede-aandeelhouder van het ziekenhuis worden, is nu voor ons nog een brug te ver. Maar die opties moeten we niet uitsluiten. Het zal voor sommigen overzichtelijkere zijn om in dienstverband te gaan zeker wanneer de aangegane schuld voor de betaalde goodwill al is afgelost. Voor anderen lonkt het ondernemerschap. Zij zullen een partnerschap overwegen, zoals dat ook gebruikelijk is in de advocatuur of accountancy.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden