Klassenstrijd in de Ruhrpott

MOGELIJK is het de mysterieuze invloed van Hale-Bobb, want sinds de komeet ook boven het Ruhrgebied zichtbaar is, gedragen veel Duitsers zich anders....

WILLEM BEUSEKAMP

In Duitsland is de klassieke klassenstrijd weer even terug. Het Duitse persbureau DPA sprak afgelopen dinsdag in Frankfurt een Japanse bankier, die zijn ogen niet kon geloven. Bij de buren, de Deutsche Bank, was de deur geblokkeerd door 30 duizend staalarbeiders. Zij werden niet alleen aangevuurd door de vakbond, ook zich doorgaans modern gedragende sociaal-democratische Bondsdag-leden eisten dat de geldwolven aan de ketting moeten.

Bestuursvoorzitter Hilmar Kopper van de Deutsche Bank deed wat er van een lupus oeconomicus in dat geval mag worden verwacht: daags na de protestmars maakte hij bekend dat zijn bank vorig jaar 2,2 miljard mark netto heeft verdiend. Dat is 2,5 miljard gulden, voldoende om de complete Ruhrpott ook buiten het hoogseizoen op Mallorca te houden.

Niettemin heeft de bank deze week een gevoelige nederlaag tegen het proletariaat geleden. Ondanks de financiële steun van het democratisch niet-gelegitimeerde grootkapitaal zijn de staalbaronnen van Fried. Krupp er niet in geslaagd de erfenis van de sympathieke August Thyssen (Bild: 'Hij deed geen oog dicht vanwege de zorgen om zijn personeel') via een vijandig bod te verkwanselen. En Ulrich Cartellieri, namens de bank commissaris bij Thyssen, moet zijn zetel ter beschikking stellen.

Allemaal te danken aan de macht van de straat, waar de afgelopen weken al andere vertrapten zich met succes te weer stelden tegen onrecht. Zo is de gevreesde atoomlobby op zoek naar alternatieven voor Gorleben en krijgen de misleide Kumpel voor hun steenkoolmijnen nog vele jaren vele miljarden aan overheidssubsidie.

In zo'n revolutionaire sfeer zijn er natuurlijk altijd overlopers, mensen van wie je als Malocher (ploeteraar) verwacht dat zij aan de verkeerde kant staan en die plotseling toch uit het goede hout blijken te zijn gesneden. Dieter Vogel, chef van Thyssen en Duits modelmanager, is er zo een. Het hardnekkige gerucht dat hij IG Metall stiekem heeft geholpen de tweehonderd bussen voor de mars op Frankfurt te organiseren, kwam gisteren ineens in een ander daglicht te staan.

Vogel legde in Düsseldorf uit hoe verkeerd de banken waren geweest door de overval van Krupp te willen financieren. De huidige oplossing, de bundeling van beide staaldivisies onder Thyssens leiding, is veel beter. En niet achtduizend, zoals aanvankelijk was gemeld, maar hooguit 6600 banen zullen verdwijnen, waarvan er 4600 toch al zouden worden weggesaneerd, fusie of niet. Anders gezegd: alle opwinding ging uiteindelijk om slechts tweeduizend arbeidsplaatsen, nog minder dan het jaarlijkse verloop bij beide ondernemingen.

Vogel: 'Veel mensen hebben mij de afgelopen dagen brieven gestuurd en zijn blij met de afloop. Ik beperk mij tot het voorlezen van een brief, de kortste, van een van onze medewerkers uit de Verenigde Staten. Hij schreef: halleluja, brother. Amen.' Ook topmanager Vogel moet onder invloed staan van Hale-Bobb.

Over enkele weken is de komeet weer voor een paar duizend jaar in het heelal verdwenen. Precies op tijd, want nog voor de zomerpauze behandelt de Bondsdag een wetsvoorstel waarin de invloed van de banken ter sprake komt. Het voorstel dateert uit 1995 en lag lang in het ijs, omdat het parlement wel andere zorgen had.

Voorgesteld worden enkele minimale wijzigingen van de huidige praktijk. Zo moeten de banken eerder melden wanneer zij een belang hebben in het aandelenkapitaal van een vennootschap en dient het aantal commissariaten iets te worden beperkt. Voor de rest blijft alles bij het oude: geld regeert de wereld, ook in Duitsland.

Willem Beusekamp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden