NIEUWSunilever

Klap voor Rutte: hoofdkantoor Unilever naar Londen

Lang was de hoop dat het hoofdkantoor van Unilever naar Nederland zou komen, maar het omgekeerde gebeurt: de Brits/Nederlandse voedings- en verzorgingsmultinational wordt een Brits bedrijf, met het hoofdkantoor in Londen. Dat heeft Unilever donderdagochtend bekend gemaakt.

Wilco Dekker
Het huidige hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Beeld REUTERS
Het huidige hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam.Beeld REUTERS

Het besluit is vooral een klap voor premier (en oud-werknemer bij Unilever) Mark Rutte. Hij ging twee jaar geleden tot het uiterste om het hoofdkantoor van Unilever naar Nederland te halen, onder meer met het gehate voorstel de dividendbelasting af te schaffen. De verhuizing naar Rotterdam werd getorpedeerd door Britse beleggers. Nu verliest Nederland het hoofdkantoor van een grote multinational, terwijl het kabinetsbeleid er juist op is gericht zulke internationale hoofdkantoren naar Nederland te halen.

Unilever heeft nu nog twee hoofdkantoren, een in Groot-Brittannië en een in Nederland. Het bedrijf heeft ook twee soorten aandelen. Volgens het bedrijf is het lastig werken met die dubbele structuur waardoor vereenvoudiging nodig is. Unilever benadrukte donderdag dat er voor Nederland verder niets verandert. De voedingsmiddelentak van het bedrijf blijft in Nederland, met bijbehorend hoofdkantoor in Rotterdam. Er gaan ook geen banen verloren in Nederland. ‘Het is zeker geen ‘nee’ tegen Nederland. Het is alleen een juridische verandering. In de praktijk verandert er niks’, zei president-commissaris Nils Andersen van Unilever donderdag in een toelichting.

De Deen volgde dit voorjaar de Nederlander Marijn Dekkers op. Eerder was de Nederlandse topman Paul Polman al vertrokken, om plaats te maken voor de Schot Alan Jope. Het Nederlandse gehalte van de top van Unilever nam zo snel af. Onder Polman profileerde Unilever zich als duurzaam bedrijf. Andersen benadrukt dat ‘duurzaamheid in het dna van Unilever zit’ en dat er op dat punt ook niks verandert. In Angelsaksische landen is de rol van aandeelhouders doorgaans belangrijker dan op het Europese vasteland. Die (Angelsaksische) aandeelhouders waren niet altijd te spreken over de duurzame missie van Polman.

Het besluit dat Unilever een Brits bedrijf wordt met een hoofdkantoor in Londen komt niet als verrassing, maar de timing is wel opmerkelijk: vlak voor de Brexit, waarover de onderhandelingen nog lopen. Vanwege die Brexit en vanwege de coronacrisis was het volgens Andersen niet verantwoord nog langer te wachten met het besluit, dat Unilever slagvaardiger moet maken. Andersen: ‘Het lukte twee jaar geleden niet van Unilever een Nederlands bedrijf te maken. Toen hadden we nog maar een optie over: er een Brits bedrijf van maken.

Minister van Economische Zaken Eric Wiebes betreurt het besluit van Unilever. Liever had hij gezien dat het bedrijf de structuur zou versimpelen ‘met enkel een Nederlandse NV aan het hoofd’, schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer. Tegelijkertijd benadrukt hij dat het besluit geen gevolgen zal hebben voor de activiteiten in Nederland. De versimpeling zal dus niet uitmonden in banenverlies, stelt Wiebes. Hij wijst er ook op dat Unilever beloofd heeft dat de voedingstak in Nederland gevestigd blijft, ook als die zou worden afgesplitst. Die tak is belangrijk voor het ‘agrofood-cluster’ rond Wageningen.

Unilever heeft het kabinet half mei verteld over het voornemen om een Brits bedrijf te worden. Sindsdien is het kabinet ‘intensief in gesprek’ met het bedrijf om de Nederlandse activiteiten te redden. Er komt zelfs een ‘bestuurlijke adviesgroep’, waarin het kabinet en Unilever bespreken ‘op welke manieren zij gezamenlijk verder kunnen inzetten op versterking van deze activiteiten.’

Lees verder

Unilever kwam twee jaar geleden toch niet naar Nederland. Hoe ging dat fiasco in zijn werk?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden