Klanten vangen bot: Rabobank niet vervolgd voor rol in Liborfraude

De Rabobank wordt definitief niet strafrechtelijk vervolgd voor haar rol in de Libor-fraude. Het gerechtshof in Den Haag wees het verzoek tot vervolging van de bank dinsdag af.

Beeld anp

De zaak was aangespannen door een aantal particuliere Rabobankklanten. Zij voelden zich benadeeld door de rentemanipulatie waaraan de bank in 2013 schuld bekende. Een aantal medewerkers van de Rabobank nam jarenlang deel aan een samenzwering om belangrijke internationale rentetarieven, de Libor en Euribor, te beïnvloeden. Van deze rentetarieven worden onder andere de hypotheektarieven afgeleid.

Rabobank betaalde twee jaar geleden in totaal 774 miljoen euro boete voor dit vergrijp. Dit gebeurde in een schikking met Amerikaanse, Britse en Nederlandse autoriteiten. Toenmalig bestuursvoorzitter Piet Moerland trad vanwege de affaire een paar maanden voor zijn geplande pensioen terug. De Liborfraude kostte kort nadien ook verantwoordelijk bestuurslid Sipko Schat de kop.

Geen vervolging

De Rabobankklanten die vervolgens naar de rechter zijn gestapt vonden dat de bank er met de boete te makkelijk vanaf kwam. Zij vorderden de strafrechtelijke vervolging van individuele Rabobankmedewerkers en -bestuurders, alsmede van de bank zelf.

Het hof oordeelde gisteren echter dat strafrechtelijke vervolging geen zin heeft, omdat de strafrechter ook niet veel anders kan doen dan een boete opleggen.

Onvoldoende bewijs

De klagers wilden ook de frauderende werknemers van de bank en hun leidinggevenden aansprakelijk stellen. Zij vinden dat het Openbaar Ministerie (OM) ten onrechte heeft afgezien van de vervolging van individuele betrokkenen bij de affaire.

De Haagse rechters concluderen echter dat het OM over onvoldoende bewijs beschikt om individuen bij de bank te straffen. Een aantal van de betrokken werknemers wordt al in het buitenland vervolgd en kan daarom in Nederland niet voor dezelfde feiten worden vervolgd. Tegen anderen is onvoldoende geldig bewijs voorhanden, stelt het hof, omdat het internationale opsporingsonderzoek niet aan de Nederlandse eisen voldeed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden