Klanten Rabobank lossen 1,7 miljard meer af op hypotheek

Klanten van de Rabobank hebben in de eerste helft van dit jaar voor maar liefst 8,3 miljard euro afgelost van hun hypotheekschulden. Dat is 1,7 miljard meer dan in de eerste helft van 2016. Ook ING en ABN Amro stelden eerder bij de bekendmaking van hun halfjaarcijfers dat klanten extra aflossen.

Bas Brouwers (R, CFO) en Wiebe Draijer (CEO) van de Rabobank. Beeld anp
Bas Brouwers (R, CFO) en Wiebe Draijer (CEO) van de Rabobank.Beeld anp

De Rabobank zei donderdag bij de bekendmaking van haar halfjaarcijfers dat dit ligt aan de extreem lage spaarrentes. Op Rabo Internetsparen en Rabo Spaarrekening wordt op dit moment respectievelijk slechts 0,10 en 0,05 procent rente geboden. Hoewel door de stijgende huizenverkoop de Rabobank ook meer nieuwe hypotheekleningen verkocht, daalde de totaal uitstaande hypotheekschuld van de bank met 1 miljard euro tot 194,5 miljard euro.

Hypotheekschuld

De Rabobank hield naar eigen zeggen haar marktaandeel bij de verkoop van nieuwe hypotheken, inclusief dochter Obvion, in de eerste helft van dit jaar stabiel op 20,5 procent. Bij ABN Amro groeide de hypotheekportefeuille nog met 300 miljoen tot 151 miljard euro. De Nederlandse hypotheekportefeuille van ING Bank daalde daarentegen in het eerste halfjaar met 3,5 miljard euro van 120,9 naar 117,4 miljard.

Dit betekent overigens niet dat de totale Nederlandse hypotheekschuld, die volgens De Nederlandsche Bank en internationale organisaties verontrustend groot is, snel daalt. Wel verliezen de drie grootbanken marktaandeel aan nieuwkomers. Sinds de crisis is hun marktaandeel teruggelopen van 75 naar 50 procent. Dit jaar alleen al van 55 naar 50 procent. NIBC is een van de snelste groeiers op de hypotheekmarkt.

Nieuwe hypotheken

In het eerste kwartaal werden 83 duizend nieuwe hypotheken aan de man gebracht, een stijging van ruim 32 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook ging de gemiddelde hypotheeksom met 7,5 procent omhoog als gevolg van de stijging van de huizenprijzen.

De winst van de Rabobank steeg in de eerste helft van dit jaar met 50 procent tot 1,5 miljard euro. Dankzij de economische groei hoefde de bank veel minder geld te reserveren voor de stroppenpot. Er kon zelfs 67 miljoen euro worden uitgehaald.

In het eerste kwartaal werden 83 duizend nieuwe hypotheken aan de man gebracht, een stijging van ruim 32 procent ten opzichte van een jaar eerder. Beeld anp
In het eerste kwartaal werden 83 duizend nieuwe hypotheken aan de man gebracht, een stijging van ruim 32 procent ten opzichte van een jaar eerder.Beeld anp

Met name in Nederland staan bedrijven er over de volle breedte beter voor dan een jaar geleden, meldde topman Wiebe Draijer. De kredietvraag steeg echter nauwelijks omdat bedrijven zo veel geld in kas hebben dat ze zelf investeringen kunnen financieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden