Klant verruilt luchtpost voor vervoer via de weg

Post- en pakketbezorger TNT heeft in het tweede kwartaal minder winst gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in juni had het bedrijf last van de sterk gestegen brandstofprijzen en de teruglopende economie, stelde bestuursvoorzitter Peter Bakker maandag bij de presentatie van de kwartaalcijfers....

Van onze verslaggeefster Sara Berkeljon

De nettowinst kwam uit op 205 miljoen euro. Vorig jaar werd er van april tot en met juni nog 244 miljoen euro winst gemaakt. De omzet steeg wel, van 2,7 tot 2,8 miljard euro. Bakker noemde de resultaten ‘robuust’ en ‘solide’, maar analisten reageerden teleurgesteld.

TNT verwacht nog steeds de winstprognose voor 2008 te kunnen waarmaken, maar zakenbank Petercam twijfelt daar aan. Ook beleggers waren niet onder de indruk. Het aandeel leverde maandag 7,5 procent in.

In juni zat het internationale pakketvervoer in een dip. Uit onzekerheid over het economische klimaat bezuinigen veel bedrijven, en kiezen zij voor goederenvervoer over de weg in plaats van door de lucht. Volgens TNT is er in juli alweer licht herstel te zien.

Ook de hoge brandstofprijzen eisen hun tol. Bakker zei dat die prijzen worden doorberekend aan klanten, maar dat dat gebeurt met twee maanden vertraging. In de kwartaalcijfers is die doorberekening nog niet zichtbaar. Verder wees de bestuursvoorzitter erop dat TNT in opkomende economieën als China, India en Brazilië wél stevig blijft groeien.

De posttak van TNT ziet het aantal te verwerken brieven, kaarten en pakketjes al jaren teruglopen. Dat dat nu weer zou gebeuren, was volgens Bakker te verwachten. Tegelijk steeg het loon van postbodes door een nieuwe cao, waardoor de kosten opliepen. Dankzij groei in het buitenland steeg de omzet van de posttak toch licht.

TNT kondigde een aantal bezuinigingsmaatregelen aan: zo worden een aantal luchtroutes structureel vervangen door wegverkeer. Het aantal arbeidsplaatsen dat hierdoor geschrapt zal worden, is niet groot, zei Bakker. Een specifiek aantal kon hij niet noemen, maar dat is zo klein ‘dat het mijn bureau nog niet bereikt heeft’, aldus de topman.

Tijdens de persconferentie was een onderwerp taboe: de mogelijke overname van TNT door de Amerikaanse branchegenoot FedEx. Vorige week berichtte The Wall Street Journal dat overnamegesprekken tussen de twee voortijdig zouden zijn afgebroken. Als gevolg van die berichten maakte TNT een koersval van bijna 16 procent. Na de eerste geruchten over een geplande overname door FedEx ontstond er juist een run op de aandelen, die toen in één dag 26,3 procent meer waard werden.

Bakker zei dat een overname van TNT niet onvermijdelijk is: het bedrijf is sterk genoeg om zelfstandig te blijven voortbestaan, ook als het met de economie wat minder gaat.

In de tien jaar dat TNT beursgenoteerd is, benadrukte hij, waren er veel vaker geluiden die op een overname wezen. Waarom de koers juist de laatste weken kenmerken vertoont van een ‘stuiterbal’, kon de bestuursvoorzitter niet verklaren. ‘Wat dat betreft ben ik al twee weken de weg kwijt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden