Klant Alex belegt dom en te actief

Wat er ook gepocht wordt op verjaardagsfeestjes, particuliere beleggers die zaken doen via Alex Beleggersbank behalen teleurstellende resultaten. De klanten van deze internetbank presteren gemiddeld slechter dan de aandelenmarkt en dat geldt vooral voor mannen....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Volgens de onderzoekers handelen beleggers te vaak waardoor ze veel transactiekosten maken. Ook snappen ze te weinig wat ze doen omdat ze de juiste kennis ontberen. Het onderzoek is representatief voor alle internetbeleggers, zo stellen de onderzoekers.

Piet Eichholtz, hoogleraar in Maastricht, noem het een buitenkans dat de universiteit de klantgegevens van Alex mag bestuderen. De Universiteit van Maastricht heeft een financiële relatie met Alex Beleggersbank. Die sponsort twee promotieplaatsen alsmede een leerstoel.

Alex biedt de internetbeleggers sinds kort ook advies aan tegen betaling. De klant kan zich ook scholen in het beleggen bij de Alex Academy. Daarmee zouden ze de leemte in hun kennis, die de Maastrichtse onderzoekers constateren, kunnen opvullen.

Dat het bij de Alex-beleggers beter kan, blijkt duidelijk uit de cijfers. Tussen januari 2000 en maart 2006 hebben ze geld verloren op de beurs en niet zo weinig ook. Per maand leverden de beleggers gemiddeld 1,76 procent in. Dat is 1,5 procentpunt extra verlies ten opzichte van het rendement op de aandelenmarkt, dat maandelijks 0,28 procent negatief was over deze periode.

Vooral beleggers die handelden in speculatieve derivaten, bijvoorbeeld opties, presteerden ondermaats. Volgens Eichholtz hebben deze beleggers vooral onderschat dat de aandelenmarkt vanaf 2003 herstellende was van het knappen van de internetzeepbel in 2000.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 70 duizend klanten van Alex, voornamelijk mensen met een kleine beleggingsportefeuille. De beleggers met meer geld deden het gemiddeld beter dan de kleine beleggers.

Overactiviteit kan beleggers duur komen te staan. Het extra verlies van beleggers is bijna geheel te verklaren uit de hoge transactiekosten. Omdat vrouwen minder vaak handelen dan mannen, scoren ze gemiddeld beter. Hierbij nemen vrouwen ook minder risico, zo stellen de onderzoekers. Overmatige handel in risicovolle derivaten, vooral opties, draagt ook bij aan de matige prestaties van internetbeleggers.

Directeur Peter Verhaar van Alex stelt tegenover het persbureau ANP dat het belangrijk is onderzoek te doen naar het gedrag van particuliere beleggers. ‘Een grote groep mensen is wel succesvol, en we willen graag weten hoe we meer klanten succesvol kunnen laten zijn’. Volgens Verhaar valt op dat mensen met een kleine en eenzijdige portefeuille de grootste verliezen incasseren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden