Klachten doen Imtech goed

Maar liefst 91 klachten kreeg Imtech vorig jaar binnen van zijn eigen personeel. Klachten over mogelijke malversaties, maar ook over leidinggevenden die zich misdroegen en over collega's die spullen stalen van het bedrijf. Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast noemt dat een teken van herstel van het bedrijf. De beleggers denken dat ook: de koers van het geplaagde aandeel steeg 12,6 procent.

Beeld anp

Het aantal klachten steeg harder dan wat dan ook bij Imtech, het Goudse technisch installatiebedrijf dat door een reeks van omkoop- en fraude-affaires sinds 2013 in problemen zit. Van de Aast beschouwt de klachtenexplosie als een teken dat de 'nieuwe openheid' die hij propageert bij Imtech werkt. Voordat 'dat gedoe' begon, kwamen er hooguit drie klachten van klokkenluiders per jaar binnen.

'Dat was een teken dat de bedrijfscultuur niet goed was', zegt Van de Aast. 'Het was een onnatuurlijk laag aantal voor een bedrijf met dertigduizend man.' Sinds hij in 2013 aantrad als bestuursvoorzitter, heeft hij geprobeerd de bedrijfscultuur opener te maken. Inmiddels is 80 procent van het management vervangen, en dus spreekt Van de Aast van een 'nieuw Imtech'. Die ingrepen, plus een vastbeslotenheid om klachten serieus te nemen, hebben het aantal klokkenluiders doen stijgen. 'Een inhaalslag', zegt Van de Aast. Dit jaar verwacht hij minder klachten; in de eerste drie maanden waren het er nog maar vijf.

Van de 91 klachten ging het merendeel over zaken die vóór 2013 speelden. Daarvan bleek 40 procent onbewijsbaar of ongegrond. Een aantal klachten bleek wel terecht. Volgens Van de Aast zijn er op grond van die klachten mensen ontslagen, maar hoeveel wilde hij niet zeggen.

Gestabiliseerd

Financieel lijkt de ergste ellende voor Imtech voorbij. De omzet daalde vorig jaar nog met 8 procent tot 3,92 miljard euro. Het nettoverlies daalde van 697 miljoen naar 559 miljoen. In drie jaar heeft het concern nu 1,5 miljard euro verloren. Voor 2015 verwacht financieel bestuurder Hans Turkesteen weer quitte te spelen. Dat komt vooral doordat eenmalige kosten die de resultaten in 2014 drukten, niet zullen terugkeren in 2015. Wanneer het bedrijf weer echt winst gaat boeken, durfde hij niet te voorspellen. 'Dat duurt niet zo lang meer', hield hij het vaag.

Volgens Van de Aast is de financiële situatie van Imtech afgelopen jaar 'gestabiliseerd'. De nettoschuld is meer dan gehalveerd tot 334 miljoen, dankzij de opbrengsten uit de verkoop van een ict-bedrijf en een geslaagde aandelenemissie. Maar echt sterk oogt de balans van het bedrijf niet: van al het kapitaal was eind 2014 slechts 11,1 procent eigen vermogen.

Of fraude- en omkoopzaken in met name Duitsland nog tot nieuwe tegenvallers kunnen leiden, daarover liet Van de Aast zich niet uit. Het bedrijf heeft er geen voorzieningen voor getroffen. Volgens hem hebben interne onderzoeken naar omkoopkwesties in Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten geen concrete bewijzen opgeleverd dat wetten zijn overtreden.

Werkkapitaal

Volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen waren beleggers vooral onder de indruk van het zuiniger omspringen met werkkapitaal. Waar Imtech in het verleden zelf zijn projecten moest voorfinancieren, betalen de klanten nu weer vooruit. Van Beek vindt het een voordeel dat Imtechs huidige problemen vooral intern zijn: die zijn niet afhankelijk van de wispelturigheid van de markt. Maar de huidige beurskoers vindt hij wel hoog. 'om die te rechtvaardigen zou Imtech netto minstens 30 cent per aandeel moeten verdienen', zegt hij. Dat komt neer op een winst van 36 miljoen euro.

Imtech kwam in oktober vorig jaar al een schadevergoeding overeen met de beleggersvereniging VEB. De hoogte van de schadevergoeding is niet openbaar gemaakt. De vergoeding is alleen voor VEB-leden en voor enkele grote beleggers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden