Uit onderzoek van de Volkskrant bleek vorig jaar dat het belastingadvieskantoor meer Nederlandse ondernemers had geholpen met belastingconstructies via Cyprus (foto) en de Britse Maagdeneilanden
Uit onderzoek van de Volkskrant bleek vorig jaar dat het belastingadvieskantoor meer Nederlandse ondernemers had geholpen met belastingconstructies via Cyprus (foto) en de Britse Maagdeneilanden © AFP

Klacht tegen ex-topman adviesbureau Baker Tilly Berk om ontoelaatbare fiscale constructie

Het Openbaar Ministerie heeft een tuchtklacht ingediend tegen de voormalig bestuursvoorzitter Romke van der V. van het belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk. Vrijdag moet de voormalig topman, die nog steeds partner is bij het middelgrote advieskantoor, zich verantwoorden voor de tuchtrechter. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM).

Van der V. was controlerend accountant van een ondernemer in woondecoratie die in 2007 gebruikmaakte van een door Baker Tilly Berk opgezette internationale constructie, waardoor hij minder belasting betaalde. Hierover ontstond discussie met de fiscus en vanwege zijn betrokkenheid stapte Van der V. in 2014 op als bestuursvoorzitter.

Een aantal medewerkers van het kantoor werd ontslagen wegens 'fiscaal ontoelaatbare structuur', zoals Baker Tilly Berk het zelf noemde.

Hoe Baker Tilly Berk de Nederlandse fiscus omzeilde

Als zijn accountant voorstelt een internationale belastingconstructie voor hem op te tuigen, voelt een ondernemer in woondecoratie daar wel voor. Hij weet dan nog niet dat hij directeur-grootaandeelhouder zal worden van een dubieuze belastingtruc.

Volgens het OM is er geen bewijs dat Van der V. 'opzettelijk betrokken' was bij deze belastingfraude. Maar volgens justitie is hij als accountant tuchtwaardig omdat hij de jaarrekeningen van zijn klant niet goed heeft gecontroleerd en geen melding heeft gemaakt van mogelijk witwassen door de ondernemer. Daarom is de tuchtklacht tegen hem ingediend, net als tegen een andere ex-partner van het kantoor.

De tuchtrechter kan een accountant waarschuwen, berispen, een geldboete opleggen of een doorhaling in het accountantsregister opleggen voor een bepaalde periode.

Baker Tilly Berk en voormalig topman Van der V. willen geen commentaar geven.

Uit onderzoek van de Volkskrant bleek vorig jaar dat het belastingadvieskantoor meer Nederlandse ondernemers had geholpen met belastingconstructies via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden. Voor het omzeilen van de Nederlandse fiscus maakten de medewerkers van Baker Tilly Berk gebruik van dezelfde soort constructies als recentelijk opdoken in de Panama Papers, de uitgelekte administratie van het Panamese advieskantoor Mossack Fonseca.

De betreffende ondernemer in woondecoratie verkocht in 2007 op advies van zijn fiscalist de merkrechten van zijn producten aan een bedrijf op Cyprus, waarvan hij ook eigenaar werd. Hij betaalde jaarlijks een vergoeding aan zijn eigen brievenbusbedrijf voor het gebruik van het merk. Dit bedrag kwam via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden terecht op de bankrekening van een trust op Cyprus die het kantoor voor de ondernemer had opgericht. In een interne mail sprak een fiscalist van Baker Tilly Berk over 'winst afromen'.

Hij heeft vermoedelijk een deel van de omzet afgeroomd met gebruikmaking van een buitenlandse rechtspersoon

woordvoerder van OM

Het OM doet nog onderzoek naar Baker Tilly Berk vanwege deze belastingfraude. In dit onderzoek zijn een aantal voormalig medewerkers en de betreffende ondernemer verdachten. Justitie verdenkt de ondernemer van belastingfraude en valsheid in geschrift. 'Hij heeft vermoedelijk een deel van de omzet afgeroomd met gebruikmaking van een buitenlandse rechtspersoon. Dat afgeroomde deel zou vervolgens zwart aan de verdachte zijn uitbetaald', aldus een woordvoerder van het OM.

Justitie onderzoekt slechts één geval, omdat er over andere ondernemers geen concrete aanwijzingen waren en Baker Tilly Berk weigerde de namen van andere Nederlandse klanten met internationale belastingconstructies te geven.

Baker Tilly Berk heeft in Nederland 17 vestigingen met ruim 700 medewerkers. Het is onderdeel van het wereldwijde netwerk Baker Tilly International, dat in 141 landen actief is.

Baker Tilly Berk liet in 2014 advocatenkantoor NautaDutilh de organisatie doorlichten naar aanleiding van de kwestie.

De uitkomsten daarvan zijn nooit openbaar gemaakt. Maar uit delen van dit onderzoek dat de Volkskrant eerder inzag en uit gesprekken met betrokkenen bleek dat er intern veel discussie was over de belastingconstructies die het kantoor klanten aanbood. Zo stond in een intern memo van Baker Tilly Berk dat de omstreden constructie 'iedere reële economische basis ontbeert'. 'De truststructuur is opgezet om Nederlandse inkomsten en vennootschapsbelasting te ontlopen.'

De betrokken ondernemer schikte zijn zaak eerder met de Belastingdienst en spande een civiele zaak aan tegen Baker Tilly Berk wegens foutief advies en het schenden van de zorgplicht. Hij vindt dat hij er op moest kunnen vertrouwen dat het fiscaal advies van Baker Tilly Berk aan de regels voldoet en de structuur waarvan hij gebruik maakte legaal is. De rechter moet nog uitspraak doen in deze civiele zaak.