Kitty werkt in een familiebedrijf - praten over meer salaris ligt gevoelig

Joris Zwetsloot

Medewerker chocoladefabriek - 1565,40 euro (40 uur)

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dilemma

Werken voor familie brengt dilemma’s met zich mee. Zakelijke spanning zet mogelijk ook familiebanden onder druk. Precies daarom is Kitty bang om over haar salaris te beginnen.

Kitty (46) werkt sinds haar 16de in het chocoladebedrijf van haar familie. Vroeger runden haar vader en haar oom het samen, sinds het overlijden van haar vader bestiert haar oom het bedrijf alleen.

‘Mijn oom is altijd goed voor mij geweest’, zegt Kitty. Overigens geeft zij ook een hoop terug. Drie keer in de week staat Kitty op de markt. In de overige tijd doet zij vrijwel de hele productie in de chocoladefabriek.

Omdat Kitty speciaal onderwijs heeft gehad, is zij altijd blij geweest met het minimumloon, momenteel 1.565 euro bruto per maand. Toch wringt het nu. ‘Ik heb mij goed ontwikkeld als productiemedewerker, hoor ik niet ook meer te verdienen?’

Advies

Papiertjes doen niet ter zake, zegt Abe de Jong van Berenschot. Een hoge opleiding verschaft misschien de toegang tot een goede baan, maar eenmaal binnen maakt het niet meer uit of je hoog- of – zoals Kitty – laaggeschoold bent. Het gaat erom wat je doet.

En Kitty doet een hoop, daarover zijn de adviseurs het eens. ‘Zij heeft dan wel speciaal onderwijs genoten, werkenderwijs heeft zij zich ontwikkeld tot ambachtsvrouw in de chocoladeproductie’, zegt Jacco van den Berg van het gelijknamige trainingsbureau. ‘Na twintig jaar als productiemedwerker in een chocoladefabriek draait de fabriek om jou.’ Jaar in jaar uit gaat Kitty bovendien vroeg uit de veren, ook op zaterdag. Al met al is dat meer waard dan het minimumloon.

Hoeveel Kitty hoort te verdienen, daarover verschillen de meningen. Van den Berg schat dat 1.800 euro redelijk is. De Jong van Berenschot gaat richting de 2.000 euro, ‘zeker als je de compensatie voor onregelmatige werktijden meerekent’.

Nog hoger is de schatting van Klazina Tulner van vakbond CNV. Zij denkt dat Kitty onder de cao valt voor de zoetwarenindustrie. ‘En ook als dat niet zo is, kan je die cao het best als leidraad gebruiken voor een gesprek.’

Tulner zegt wel dat Kitty vooral zelf in de cao moet kijken bij welke functie haar werk past. ‘Maar met de informatie die ik nu heb, val jij onder functie vier, met een salaris van 2.382 euro bruto per maand.’

Het loont dus voor Kitty om toch haar salaris aan te kaarten. Hoe? ‘Begin met zeggen dat je het moeilijk vindt om erover te praten’, zegt Van den Berg. Dat kweekt begrip.

‘Je kunt ook iemand vragen je te ondersteunen’, zegt Tulner. Maar maak er geen strijd van: ‘kijk samen met je familie welke functie in de cao op jou van toepassing is. Je familie is altijd goed voor je geweest, dat kan ook vertrouwen geven dat jullie er ook nu samen uitkomen.’

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden