Kind in isolement door armoede

In Nederland worden 61 duizend kinderen sociaal volledig uitgesloten. Dit betekent dat zij geen lid kunnen worden van sport- en vrijetijdclubs, geen geld hebben voor kleren, uitjes en vakanties en dat zij opgroeien in een achterstandswijk. Armoede is een van de belangrijkste oorzaken van de uitsluiting.

Een nog veel grotere groep (212 duizend kinderen) wordt sociaal in mindere mate uitgesloten. In totaal valt 11 procent van alle Nederlandse kinderen tussen de 5 en 17 jaar tussen de wal en het schip, blijkt uit het rapport Sociale uitsluiting bij kinderen, dat het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) vandaag presenteert.

Tienduizenden kinderen gaan nooit op vakantie, zijn van geen enkele vereniging lid en spelen bijna nooit bij vriendjes. Een nog veel grotere groep van 431 duizend kinderen participeert volgens het SCP-rapport onvoldoende.

De ouders van 127 duizend Nederlandse kinderen zijn niet in staat om hun kinderen voldoende te kleden, verjaardagscadeautjes te kopen of kinderpartijtjes te organiseren. De ouders van 59 duizend kinderen hebben hier gedeeltelijk moeite mee.

Onveilig

Voor 130 duizend Nederlandse kinderen geldt dat het recht op een veilige leefomgeving niet gewaarborgd is. Ze wonen in onveilige buurten, met onvoldoende of slecht onderhouden speelplekken. 877 duizend kinderen wonen in een buurt die deels onveilig is.

Uit het rapport blijkt dat armoede een van de belangrijkste oorzaken is van sociale uitsluiting van kinderen. 26 procent van de kinderen uit een bijstandsgezin wordt sociaal volledig uitgesloten.

Kinderen uit gezinnen die niet meer dan 120 procent van het sociaal minimum verdienen, kinderen uit een eenoudergezin en kinderen van niet-westerse ouders hebben eveneens een grotere kans om sociaal uitgesloten te worden.

De cijfers die het SCP vandaag presenteert, zijn gebaseerd op een representatieve steekproef die in 2008 is uitgevoerd. Dit betreft een zogenoemde nulmeting, het is niet bekend of er sprake is van een afname of een toename van sociale uitsluiting van kinderen door de malaise. Eind dit jaar voert het SCP een nieuwe meting uit. Dan moet blijken of het aantal kinderen dat sociaal wordt uitgesloten toeneemt of krimpt.

(Colourbox)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.