Kind belangrijker dan economie

Overheidsgeld wordt oneerlijk verdeeld over gezinnen. Werkende ouders die hun kinderen naar de kinderopvang brengen, krijgen hiervoor ondertussen al bijna een miljard euro aan overheidssubsidie, terwijl ouders die hun kinderen zelf willen opvoeden en daarvoor een financieel offer brengen, geen overheidssteun krijgen voor hun beslissing....

Als dit gezin alle overheidssteun krijgt, worden ouders die bewustkiezen voor een andere gezinsvorm gedupeerd. Want niet alle ouders willenmeer uren steken in de arbeidsmarkt.

In Zweden werken ouders meestal fulltime, het geboortecijfer is vrijhoog en de economie doet het goed. De meeste kinderen worden na hetzwangerschapsverlof van een jaar opgevoed in kinderdagverblijven. Maar nietalle ouders ervaren dit als de optimale situatie. Er is volgens hen teweinig keuzevrijheid. Door de belastingdruk zijn alternatieven veelalonbetaalbaar. En ten slotte eindigen veel huwelijken in een echtscheiding,wat ook niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van het gezinsleven.

Om de keuzevrijheid van ouders te maximaliseren, is het beter de Wetkinderopvang te vervangen door de invoering van een vierjarig kindgebondenbudget voor elk kind. Dit kunnen de ouders naar believen uitgeven aankinderopvang of gebruiken om het verlies van een salaris te compenseren.Er is niets tegen kinderopvang, maar wel tegen een klimaat waarin kinderenondergeschikt worden gemaakt aan de economische eisen van de maatschappij.De kosten van de vergrijzing mogen niet eenzijdig afgewenteld worden opgezinnen.

Simone Kennedy-Doornbos

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden