Kerstzegel duurder, monopolie blijft

Kerstzegels worden 5 cent duurder. De speciale postzegels, die tot 4 januari gebruikt kunnen worden, kosten vanaf dit jaar 34 cent....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Het kabinet heeft intussen besloten dat TNT Post zijn monopolie op de brievenmarkt nog langer kan behouden. De markt voor brieven onder de 50 gram wordt nog niet per 1 januari aanstaande vrijgegeven.

De twee concurrenten van TNT Post, Sandd en Selektmail, willen dolgraag actief worden op dit deel lucratieve van de postmarkt. Zij sloten onlangs een cao met de bonden, waarin ze afspraken dat het grootste deel van hun postbezorgers op termijn op contractbasis gaan werken. Nu werken die nog op basis van stukloon. Goede arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers van de twee nieuwkomers is een harde voorwaarde die het kabinet aan openstelling van de markt heeft gesteld.

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken en minister Donner van Sociale Zaken gaan met de vakbonden en de bedrijven in overleg. Volgens Heemskerk hebben zij gevraagd om een ‘wettelijke stok achter de deur’, om de te waarborgen dat de postbezorgers onder goede omstandigheden kunnen werken. ‘De nieuwe postwet biedt een haakje om dat te doen’, zegt Heemskerk.

Oppositiepartij VVD ziet echter in het nieuwe oponthoud naar een open postmarkt, een geslaagde lobby van TNT Post. ‘Heemskerk toont zich onbetrouwbaar voor de consument maar de beste belangenbehartiger van monopolist TNT’, zegt het liberale Kamerlid Aptroot. Volgens hem zou TNT nooit een prijsverhoging van 17 procent voor de kerstzegels hebben doorgevoerd, als het bedrijf volledig moest concurreren. ‘Dat kan natuurlijk alleen omdat TNT het monopolie heeft voor geadresseerde post tot 50 gram.’

Toezichthouder OPTA heeft geen mogelijkheden om te toetsen of de prijsverhoging redelijk is. De huidige postwet bood OPTA slechts gelegenheid om tot het begin van dit jaar de tarieven van TNT Post toetsen. De verwachting was dat dan een nieuwe postwet in werking zou zijn getreden, maar dat is nog altijd niet gebeurd. De wet ligt nu bij de Eerste Kamer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden