Kernenergie bezig aan een revival

Bijna twintig jaar na de ramp met de kerncentrale bij Tsjernobyl is nucleaire energie weer in trek. Op 24 locaties verrijzen wereldwijd nieuwe installaties....

Van onze verslaggever

Dit blijkt uit een inventarisatie van de World Nuclear Association. Vooral in Azië en Oost-Europa wint kernenergie aan populariteit. India bouwt acht centrales en heeft 24 centrales op de tekentafel liggen. China bouwt twee reactoren en heeft er 28 in de pijplijn zitten. China en India hebben veel energie nodig. ‘De voordelen van kernenergie wegen zwaar’, zegt directeur André Versteegh van het nucleaire kenniscentrum NRG.

De revival van kernenergie leunt op drie pijlers. Nucleair opgewekte stroom is goedkoper dan elektriciteit uit gas of kolen. Na de gasruzie tussen Oekraïne en Rusland is er internationaal steeds meer twijfel over de toevoer van olie en gas.

Deze traditionele energiebronnen worden vooral geleverd door instabiele landen uit het Midden-Oosten en Rusland. Uranium, de brandstof van kerncentrales, komt ook uit Canada en Australië.

Aangezien de opwekking van kernenergie geen uitstoot van CO2 geeft, zijn deze centrales een manier om de productie van dit broeikasgas terug te dringen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden