Kenia kan thee aan de straatstenen niet meer kwijt

Wat? Thee
Waarvandaan? Kenia

Theeplukkers in Muranga, ten noorden van hoofdstad Nairobi Beeld epa
Theeplukkers in Muranga, ten noorden van hoofdstad NairobiBeeld epa

Thee komt toch vooral uit Sri Lanka?

China is veruit de grootste producent ter wereld, het produceert vijf keer zo veel als welk ander land ook. Maar China drinkt zijn meeste thee zelf op. Gemeten in waarde is de export van Sri Lanka de grootste, maar gemeten in kilo's exporteren China, India, Sri Lanka en Kenia ongeveer evenveel: 320 duizend ton per jaar.

What about die Keniase thee?

De productie is daar de afgelopen tien jaar met 50 procent gestegen, en nu lijkt de markt verzadigd: de Kenianen kunnen hun thee aan de straatstenen niet meer kwijt. Vorig jaar was de oogst al ongekend groot, maar toen hield de prijs zich nog goed. In totaal leverde de thee het land toen 1,3 miljard dollar (ruim 1 miljard euro) aan deviezen op. Daarmee was thee de grootste inkomstenbron.

Die prijsdaling zal in alle landen wel toeslaan.

Dat is ook zo, maar in Kenia net een beetje harder dan bij de andere producenten. Want de zwarte thee van Kenia is niet overal geliefd. Engeland is een grote afnemer, en die Engelsen blijven wel thee drinken. Maar de rest van de Keniase thee gaat maar naar vier andere grote afnemers: Egypte, Soedan, Afghanistan en Pakistan. En met al die landen is het hetzelfde: chaos. Dus die handel loopt niet erg.

En nu?

Inmiddels is de prijs gedaald van 50 shilling per kilo (45 eurocent) naar 30 en de theeplukkers eisen meer geld. Er zijn al boeren gesignaleerd die hun theestruiken maar uit de grond hebben getrokken. De Keniase regering is hard op zoek naar nieuwe afnemers. Minister Felix Koskei van landbouw denkt die vooral te kunnen vinden in Oost-Europa en het Midden-Oosten. Daar wonen ook flinke theedrinkers.

Doet ons eigen Unilever niet iets met thee?

Zeker, Unilever is een van de grootste theeverwerkers in de wereld, en zeer actief in Kenia. Het concern is er een paar keer tegen schandaaltjes opgelopen, maar doet nu enorm zijn best om goed te doen. Het organiseert boerenscholen, samen met de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie IDH en de overheid. Met zijn drieën hebben ze al 460 duizend kleine boeren de kunst van het thee verbouwen geleerd.

Dus de theeboeren gaan ten onder aan Nederlandse daadkracht?

Dat is te snel geconcludeerd. Uit een onderzoek door de Wageningen Universiteit uit 2012 bleek de productiviteit in het geheel niet te stijgen bij boeren die waren geschoold. De kwaliteit was iets verbeterd, maar de effecten waren gering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden