Ken Livingstone: 'Hang elke week een bankier op'

Ken Livingstone, de niet op zijn mond gevallen voormalige burgemeester van Londen, heeft opnieuw van zich laten horen. In een speech voor duizenden gasten van de Electrical Contractors' Association stelde hij voor om elke week één bankier op te hangen totdat de anderen hun leven beteren. Deze uitspraak is de laatste in een reeks beledigingen van de Labour- politicus aan het adres van de bankiers.

Redactie
Ken Livingstone wil wederom burgemeester van Londen worden. © Reuters. Beeld
Ken Livingstone wil wederom burgemeester van Londen worden. © Reuters.

De 66-jarige Livingstone vertelde in zijn speech dat de financiële wereld op geen enkele manier bijgedragen heeft tot een veilige toekomst voor Groot-Brittannië. Uiteraard viel dat niet in goede aarde bij de banksector.

'Zijn voortdurende demonisering van het bankwezen, dat een half miljoen hardwerkende mensen tewerkstelt in de UK en meer dan 140.000 in Londen, zal geen banen creëren of bedrijven lokken', aldus Angela Knight, Chief Executive van de British Bankers' Association. 'Als hij de bedoeling heeft om Londen vijandig te positioneren tegenover bedrijven en om zijn kiezers af te schrikken, is hij goed bezig.'

Homoseksuele bankiers
Vorige week zei 'Red Ken' nog dat homoseksuele bankiers het risico lopen dat hun penis er afgesneden wordt als ze Londen verlaten voor Dubai. Toen beweerde hij ook dat de rivaliserende Tory-partij vol homo's en lesbiennes zit.

Ken Livingstone was van 2000 tot 2008 de eerste rechtstreeks gekozen burgemeester van Londen, een van de belangrijkste posities in de Britse politiek. Momenteel is hij opnieuw kandidaat om huidige burgemeester Boris Johnson op te volgen. Hij staat bekend om zijn controversiële uitspraken. In 2003 noemde hij de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush de grootste bedreiging voor het leven op deze planeet. In 2005 vergeleek hij een journalist van de Evening Standard met een kampbewaker in een concentratiekamp.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden