Drie vragen

Kelderende koersen, dalende roebel: wat gebeurt er op de financiële markten?

Beurzen gaan onderuit en de waarde van de Russische roebel daalt. Wat gebeurt op de financiële markten en waarom? Economieredacteur van de Volkskrant Peter de Waard legt het uit.

Russen bij een wisselkantoor in Moskou Beeld epa
Russen bij een wisselkantoor in MoskouBeeld epa

Waarom kelderen de beurzen door het conflict in de Oekraïne?
Dreigende militaire conflicten veroorzaken vrijwel altijd paniek op de beurzen. Dat is zeker het geval als die zich afspelen in regio's die ook een grote energieleverancier zijn. De inval in Irak en de omwenteling in Libië gingen gepaard met grote verliezen op de beurs. En ook een conflict tussen Rusland en het Westen zal enorme consequenties hebben voor de energievoorziening, omdat Rusland de grootste gasleverancier van Europa is.

De beurzen in Rusland dalen echter veel dieper dan die in West-Europa?
Dat klopt. De beursindex in Moskou is al met 13 procent gedaald. Ook de Russische roebel daalt in waarde. Een deel van die dalingen was al gaande omdat de groei van de Russische economie stagneert en de inflatie is opgelopen. Net als andere opkomende landen zoals India en Brazilië is Rusland al gedwongen de rente te verhogen om een kapitaalvlucht te voorkomen.

Zo'n kapitaalvlucht vindt plaats als de mensen hun eigen valuta minder vertrouwen dan de valuta van andere landen - meestal de dollar - of omdat op andere valuta een hoger rendement is te halen - bijvoorbeeld een rente op spaargeld of een dividend op aandelen.

In dat geval wordt de eigen valuta (roebels) verkocht in ruil voor andere valuta (dollars). Op grond van de wetten van vraag en aanbod daalt de valuta die wordt verkocht - waardoor het vertrouwen nog verder afneemt - en stijgt de andere valuta (de dollar). Het proces versterkt zich nu een nieuwe Koude Oorlog dreigt uit te breken. Om dat te voorkomen gaat de eigen centrale bank de eigen valuta opkopen - de Russische centrale bank heeft al voor 10 miljard dollar roebels opgekocht - zodat de eigen munt niet te veel wegzakt.

Ook verhoogde de centrale bank de rente van 5,5 naar 7 procent. Rusland straft niet alleen het Westen maar schiet zichzelf ook in de voet.

Wie zijn de grote verliezers en winnaars?
De grote verliezers op de beurs zijn alle bedrijven die grote belangen hebben in Rusland of de Oekraïne, waaronder bierbrouwer Carlsberg en staalfabrikant Arcelor. De winnaars zijn de gouddelvers.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden