Kees Vendrik aan de slag als hoofdeconoom Triodos Bank

Kees Vendrik gaat per 1 april als hoofdeconoom aan de slag bij Triodos Bank. Vendrik werkt meer dan dertig jaar op het snijvlak van economie en politiek. Bekend werd hij als financieel woordvoerder van GroenLinks, een functie die hij van 1998 tot 2010 vervulde. Bij zijn afscheid van de Tweede Kamer noemde Gerrit Zalm hem 'de beste minister van Financiën die Nederland nooit heeft gehad'. Sinds april 2011 is Vendrik collegelid van de Algemene Rekenkamer.

Jeroen van Wensen
Kees Vendrik werd bekend als financieel woordvoerder van GroenLinks, een functie die hij van 1998 tot 2010 vervulde. Bij zijn afscheid van de Tweede Kamer in 2010 noemde Gerrit Zalm hem 'de beste minister van Financiën die Nederland nooit heeft gehad'. Beeld ANP
Kees Vendrik werd bekend als financieel woordvoerder van GroenLinks, een functie die hij van 1998 tot 2010 vervulde. Bij zijn afscheid van de Tweede Kamer in 2010 noemde Gerrit Zalm hem 'de beste minister van Financiën die Nederland nooit heeft gehad'.Beeld ANP

Als hoofdeconoom bij de Triodos Bank zal Vendrik zich bezighouden met onderzoek naar de duurzame economie, sociale en politieke vraagstukken. Daarnaast wordt Vendrik het gezicht naar buiten voor de bank. Hij moet contacten gaan onderhouden met wetenschappers en politici in Nederland en het buitenland, laat Triodos weten in een persbericht. Triodos Bank had niet eerder een hoofdeconoom in dienst. De bestuursvoorzitter van Triodos Bank, Peter Blom, laat weten dat de bank de sociale en economische context waarin zij opereert beter wil begrijpen. Vendrik wordt 'de sparring partner' van de raad van bestuur in deze kwesties, volgens Blom.

Als lid van de Algemene Rekenkamer liet Vendrik geregeld van zich horen. Zo vertelde hij in 2015 in het tv-programma Radar dat de Grieken de noodhulp waarschijnlijk nooit zullen terugbetalen. Daarnaast uitte hij scherpe kritiek op de vele honderden miljarden die in de EU aan tal van projecten worden uitgegeven, zonder dat er enige controle op wordt uitgeoefend. Daarvan is het gebrek aan democratische controle hetgeen wat hem het meeste dwarszit, vertelde Vendrik vorig jaar tegen de Volkskrant.

Tegenbegroting

De tegenbegroting is een van de wapenfeiten van Vendrik. Een tegenbegroting is nu gemeengoed, maar toen het kersverse Kamerlid er namens GroenLinks in 1998 eentje indiende, was dat de aanzet tot een nieuwe trend. Met toenmalig minister van Financiën Gerrit Zalm voerde hij scherpe begrotingsdebatten. Vendrik was uitstekend op de hoogte van de trucs die kabinetten kunnen toepassen om de begroting op te poetsen. Vendrik was ook betrokken bij de wet die ertoe heeft geleid dat topinkomens tegenwoordig openbaar zijn.

Naast zijn werk voor de Rekenkamer is Vendrik bestuurslid van muziektheater TivoliVredenburg in Utrecht. Ook zit hij in de raad van advies van het Planbureau voor de Leefomgeving. Of Vendrik deze bijbanen aanhoudt, is niet bekend. De 53-jarige Kees Vendrik woont in Amsterdam. Hij begon zijn loopbaan in 1988 als stafmedewerker van de PSP (de Pacifistisch-Socialistische Partij), die in 1990 fuseerde met de PPR, de CPN en de EVP tot GroenLinks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden