Keerzijde

Het boekhoudschandaal bij Ahold toont de keerzijde van de overmoedige jaren negentig...

We beleven nu de keerzijde van de overmoedige jaren negentig. Tot begin vorig jaar was Ahold de lieveling van de beurs. Aangevoerd door de flamboyante Cees van der Hoeven kocht het concern aan de lopende band bedrijven in het buitenland, veelal gefinancierd met aandelen waarvan de koers alleen maar leek te stijgen. Groei was het devies, en dat moest door overnames, want autonome groei ging niet snel genoeg. Velen stonden te klappen langs de weg. Allerlei bedrijven volgden Van der Hoeven's voorbeeld. Menig belegger profiteerde, zelfs eenvoudige klanten van het Albert Heijn klantenfonds.

Inmiddels is het hommeles. Net als bedrijven als Numico en Getronics heeft Ahold moeite de schuldenlast te dragen van overnames overzee. Maar door de boekhoud affaire is de reputatie van het bedrijf nog eens extra geschaad. Dat heeft z'n effect op de beurskoers, en daarmee op het vermogen om geld te lenen. Misschien wordt Ahold gedwongen delen van het bedrijf te verkopen. Volgens enkelen dreigt zelfs het gevaar van een vijandige overname.

Ook de beurskoersen van grootaandeelhouders als ING en Fortis krijgen forse tikken mee. Dat op zijn beurt leidt weer tot een slechter beursklimaat. Beleggers stellen zich inmiddels de vraag: welk bedrijf volgt? Blijft Aegon, ook zo'n voormalig Amerikaganger, goed overeind? Het zijn allemaal directe gevolgen van het gedeukte vertrouwen in het ooit zo fiere Ahold.

Het boekhoudschandaal maakt duidelijk dat het toezicht op de financiële verslaglegging van bedrijven ernstig tekort schiet. Op het ministerie van Financiën ligt een plan het toezicht op de jaarrekeningen onder te brengen bij de Autoriteiten Financiële Markten (FM), voorheen de STE. Maar het wetsontwerp is er nog niet, met als gevolg dat geen enkele instantie feitelijk toezicht houdt. Onderzoek naar de onrechtmatigheden bij de verslaglegging door Ahold moet noodgedwongen uit de VS komen. Aan die pijnlijke situatie moet snel een einde komen. Toezicht kan niet elke fraude voorkomen, maar er gaat tenminste een disciplinerende werking van uit.

Bestuursvoorzitter Van der Hoeven en financieel bestuurder Meurs zijn terecht opgestapt. De schade aan hun reputatie is niet gering. Zij zitten nu thuis met hun vergaarde miljoenen aan opties. Dat is een troost die de vele kleine beleggers in Ahold zullen moeten missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.