Kasteel als dekmantel voor overleg installatiewereld Branche maakt prijsafspraken in Zeister bos

In kasteel 't Kerckebosch komen geregeld topmannen uit de installatiebranche bijeen. Tijdens deze 'koffierondjes' maakt het gezelschap, bestaande uit de twaalf grootste installatiebedrijven van het land, illegale prijsafspraken....

Van onze verslaggevers Jan Meeus John Schoorl ZEIST/DEN HAAG

Als ware kasteelheren komen de topmannen uit de installatiebranche elke twee maanden bij elkaar in de Zeister bossen. Sociëteit Kerckebosch heet deze geheime club, genoemd naar kasteel 't Kerckebosch. Hier verdelen de twaalf grootste bedrijven de markt.

Niets is wat het lijkt in kasteel 't Kerckebosch. Een echt middeleeuws kasteel is het niet. 't Kerckebosch is niets anders dan een in 1904 uit resten van kloosters, kerken en kastelen opgebouwd geheel. Een hotel met dertig kamers, met als huiscocktail Lingo Martin, en een torentje.

Sociëteit Kerckebosch is ook geen echte sociëteit met een bestuur, sigarenrokende leden en een eeuwenoud devies. Het is meer een soort prijsafsprakenclub of een claimvereniging van de installatiebranche, waar miljarden in omgaan en waar mensen zich bezighouden met het installeren van onder andere liften, ventilatiesystemen.

Wat de topmannen precies met elkaar afspreken of claimen, dat houdt niemand bij. Notulen of een agenda van de vergadering bestaan niet. Wie er wellicht voorzitter is of de vergadering leidt, is mistig.

Eigenlijk bestaat de sociëteit Kerckebosch voor de buitenwereld niet. Zelfs de leiding van het hotel kent de achtergronden van deze sociëteit niet. Alleen de wereld der grote installateurs weet ervan.

Twaalf bedrijven behoren tot deze club, onthulde A. van Gelder, voormalig secretaresse van Unica Installatietechniek uit Zwolle, tijdens een verhoor van de parlementaire enquêtecommissie Bouwnijverheid. Voorbeelden zijn BAM Installatietechniek, GTI, Stork, IMtech, Burgers, Kropman en Wolter en Dros.

Haar baas, commercieel directeur J. Jonkman, wenste niet dat Van Gelder in de agenda melding zou maken van een afspraak voor een bijeenkomst van de sociëteit. Deze besprekingen golden namelijk als 'zeer vertrouwelijk'. Later verklaarde hij zelf voor de commissie dat de Kerckebosch-afspraken in het niemandsland tussen zakelijke en persoonlijke agenda verdwaalden.

Nee, een geheime club waar snode kartelplannen worden gesmeed is het in zijn 'beleving' nooit geweest. Jonkman zag het meer als een plek waar directeuren over de installatiemarkt praatten en waar ruzies werden bijgelegd.

Dat zijn secretaresse speciaal voor Kerckebosch uitdraaien van claimbestanden moest maken, dat kon hij onder ede niet tegenspreken.

Het illegale vooroverleg en het maken van prijsafspraken over individuele klussen gebeurde al even geheim, onthulde Van Gelder ook. Tijdens een 'koffierondje' (lees: illegaal vooroverleg) werd bepaald welk bedrijf als laagste bij een aanbesteding uit de bus zou komen. In een zogeheten 'claim administratie' (lees: geheime boekhouding) werd bijgehouden welk bedrijf deze keer aan de beurt was.

Verslagen van de bijeenkomsten moesten door de secretaresse worden vernietigd. Mocht het verboden systeem toch per ongeluk bekend worden, dan wist zij bij een inval van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) precies hoe ze alles diende te verhullen.

Het was illegaal. Dat wist voormalig commercieel directeur Jonkman ook wel. Maar ja, het werk moest ook doorgaan. Hij kon zijn 'monteurs niet op de kist houden'. De continuïteit van zijn bedrijf, en van de bedrijfstak, stond tenslotte op het spel. Ze deden het al jaren zo, de verboden cultuur zou zelfs van vader op zoon worden overgedragen.

Van Gelder was het zat, die vertrouwelijkheid en die verboden praktijken. Via een omweg is zij uiteindelijk bij de parlementaire enquêtecommissie terechtgekomen.

Ze was zelf het liefst gelijk naar de politie gestapt. Haar advocaat raadde dat haar echter af. Verhalen over sociëteit Kerckebosch of het onthullen van een claimadministratie zouden haar door de installatiebranche niet in dank worden afgenomen. Ze zou wel eens stenen door haar ruit kunnen krijgen, of mogelijk naar het buitenland moeten vluchten om represailles voor te zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden