Kassa-pooling

Zuchtend en steunend stonden we al te vaak in de file. Slopend en ergerniswekkend was het dikwijls. In de rij voor de kassa in de supermarkt....

PETER VAN DEN BERG

Een kennis van de Niche-redactie dronk eens, rustig in de rij staand, op onbekommerde wijze een fles Coca Cola leeg en leverde de lege flacon doodleuk in bij de kassajuffrouw. Kreeg hij nog twee kwartjes statiegeld toe.

Dat kan allemaal niet meer. Lege flessen worden apart ingeleverd en lange rijen bij de kassa's worden steeds zeldzamer. Dat komt ervan als de supermarkt de hele week tot 's avonds acht uur open is.

En het wachten bij de kassa wordt nog korter. Supermarktketen A & P geeft in het filiaal in Boxtel elke vierde klant voor een kassa de hele boodschappenkar met alles erin helemaal gratis mee naar huis. Voorwaarde is wel dat bij alle open kassa's minimaal drie wachtenden in de rij staan. En als alle kassa's bezet zijn, gaat de vlieger ook niet op, laat algemeen-directeur Bert Kersten van A & P weten.

Bij bijna iedereen die over het initiatief hoort, twinkelen plotseling lichtjes in de ogen. Je ziet ze rekenen. Bij vier open kassa's heb je dus dertien mensen nodig.

Drie voor elke kassa, die voor, zeg, een daalder iets kopen. De laatste duwt een overladen kar met zo'n 250 gulden aan boodschappen, zonder te betalen, langs de kassa. Voilà, toch nog een voordeel van twintig gulden de mens. 'Ach, je moet dat risico aandurven, het komt tamelijk sporadisch voor', zegt Kersten. Daarom voert A & P het systeem begin volgend jaar in alle 140 filialen in.

Onze Cola-drinkende kennis lacht wat weewarig: 'Man, ik sta nooit meer in de rij. Ik winkel alleen nog elektronisch.'

Peter van den Berg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden