Kas-Ass op de knieën na 'stormschade' door opties

Een beetje bank draait zijn hand niet om voor een tegenvaller van 63 miljoen gulden, maar bij Kas-Associatie dreigde vorig jaar bijna de gehele bedrijfswinst te verdampen....

'Ik vind het vreselijk, vre-se-lijk. Maar het woord spijt gebruik ik liever voor iets anders.' Even leek het alsof Sander von Balluseck zijn wilskrachtige kin omhoog zou houden. Maar de directievoorzitter van de Kas-Associatie raakte vervolgens zo onhandig verstrikt in zijn uitleg waarom hij geen spijt zou hoeven betuigen, dat hij alsnog toegaf.

'Nu goed. Het spijt me. Het spijt me!', schreeuwde hij gisteren bijna tegen de vele hardhorende aanwezigen.

De lynchpartij die hij misschien verwachtte, bleef echter uit. De aandeelhouders waren voelbaar opgelucht over de knieval van de directeur.

Maar was het wel een knieval?

Trok Von Balluseck werkelijk het boetekleed aan voor de 'stormschade' van 63 miljoen gulden, die vorig jaar ontstond door problemen bij optiemakelaar Coffeng waar garantiebank Kas-Ass voor opdraaide? De directievoorzitter gebruikte niet voor niets termen als 'stormschade' en 'een overstroming'. Kas-Ass was eigenlijk getroffen door een natuurramp, wilde hij maar zeggen. En een directie kan weinig doen om een natuurramp af te wenden.

Dat verweer vonden enkele aandeelhouders aan de magere kant. 'De watersnood uit 1953 was ook een natuurramp, maar het werd vooral een ramp omdat de dijken te laag waren en te zwak. Dat had men moeten voorzien', zei A. Volz snibbig namens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Dat vond Von Balluseck op zijn beurt niet eerlijk, en hij trok een andere vergelijking uit de kast. 'Onze gereedschapkist van anderhalf jaar geleden is niet meer voldoende voor vandaag de dag, en zeker niet voor morgen.' De optiemarkt groeide zo sterk en werd zoveel beweeglijker, dat de risico's niet meer te controleren waren met de oude methoden, legde hij uit.

Kas-Ass, dat de optie-activiteiten inmiddels heeft gesloten en zich nu concentreert op aandelenbeheer en transactie-afwikkeling, beschouwde zichzelf altijd als een bank 'met een laag risicoprofiel', zei de directievoorzitter. Die opmerking werd met gesnuif onthaald. 'Stom, stom, stom', fluisterde aandeelhouder en oud-commissionair Jan Brink precies hard genoeg om de bestuurstafel te bereiken.

Dat de bank in werkelijkheid zijn nek ver in de optiestrop had gestoken, bleek pas eind vorig jaar toen alles misging wat mis kon gaan. Een roekeloze handelaar van Coffeng had ten eerste een ingewikkelde belegging in elkaar gezet met opties op Koninklijke Olie. 'Zo complex, dat je je afvraagt hoe een mens dat ooit kan bedenken', aldus Von Balluseck.

Vervolgens draaide de markt 'met een geweldige zwiep', en daarbovenop werd de handelaar geschorst en vervolgens het gehele kantoor. Concurrenten gingen met de optieposities aan de haal. Zo ontstond in twee luttele dagen een verliespositie van 75 miljoen gulden.

Volgens de oude rekenmodellen had Kas-Ass voldoende zekerheden om de risico's af te dekken. Als het mis zou gaan, kreeg Kas-Ass zelfs heel Coffeng in beheer. Die modellen hielden echter geen rekening met de schorsingen, waardoor Coffeng veel minder waard werd. Von Balluseck: 'Dat is een nieuwe dimensie. Een nieuwe wereld. Een harde wereld.'

Er kon weliswaar iets van de schade worden hersteld, maar bij lange na niet genoeg. Grote vraag was dan ook of Kas-Ass zou proberen de schade te verhalen op de brokkenpiloten bij Coffeng. 'Niets staat voldoende vast om daar een uitspraak over te doen', zei de directievoorzitter, die toevoegde dat de zaak veel te ingewikkeld is om één schuldige aan te wijzen. 'Natuurlijk zoeken we een schuldige, omdat we geleerd hebben dat er altijd een schuldige moet zijn. Maar in dit geval is de rivier gewoon buiten zijn oevers getreden.'

Wat de conclusies betreft van het uitgebreide onderzoek van accountantsbureau KPMG, wilde hij slechts kwijt dat het beleid van Kas-Ass geen blaam trof. 'Onze posities waren constant gedekt volgens alle normen.' Dat de normen zélf achterhaald waren, dat was de echte ramp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden