Kas-Ass geeft macht aan aandeelhouders

De bank voor effectenhandelaren, Kas-Associatie, gaat het stemrecht voor houders van certicaten van aandelen verruimen. Als de aandeelhouders tijdens de jaarvergadering in mei akkoord gaan, mogen certificaathouders hun stukken op elk gewenst moment omruilen voor gewone aandelen....

ANP

ANP

AMSTERDAM

Ook wil de onderneming certificaathouders belonen die de aandeelhoudersvergadering bezoeken. Zij krijgen een stemvolmacht en hoeven hun effecten niet eerst om te wisselen. Wel blijft de invloed van aandeelhouders en bezitters van volmachten beperkt tot maximaal 15 procent. De bank, gespecialiseerd in afwikkeling en uitvoering van effectentransacties, wil met de stemrechtverruiming extra aandeelhouderswaarde creëren.

Met het voorstel geeft de Kas-Associatie als eerste beursfonds gehoor aan de aanbevelingen van de commissie-Peters. Deze commissie lanceerde vorig jaar op verzoek van de effectenbeurs een aantal voorstellen die de invloed van aandeelhouders op het beleid van op de beurs genoteerde bedrijven moet vergroten.

Grootaandeelhouder van Kas-Ass, de Vereniging voor de Effectenhandel (voormalig eigenaar van de Amsterdamse effectenbeurs) bezit 60 procent van de aandelen en wil die graag te gelde maken. Het gaat hierbij om gewone aandelen. Zonder toestemming van Kas-Ass mag de vereniging die stukken alleen gecertificeerd verkopen. De nieuwe voorstellen maken die beschermingsconstructie waardeloos.

Toch is de bank niet bang dat de toekomstige eigenaar van het meerderheidspakket teveel invloed krijgt, want in de nieuwe situatie blijft het stemrecht per aandeelhouder beperkt tot maximaal 15 procent. 'Wij gaan ervan uit dat de creatie van extra aandeelhouderswaarde de belangstelling voor het VvdE-belang alleen maar groter maakt', meent een woordvoerster.

Kas-Ass heeft vorig jaar zijn resultaat 'bijna verdubbeld'. In 1996 bedroeg de winst 24,1 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden