Kapper niet vanzelf goedkoper

In (kap)salon Figaro di oggi (de kapper van vandaag) werd maandag bijna nergens anders over gepraat. 'Je moet de prijs verlagen, hè?', kreeg de eigenaar keer op keer te horen....

Van onze verslaggeefsters Esther Hansen Löve en Margreet Vermeulen

Of hij de klant laat profiteren van de BTW-verlaging of dat hij die maar in eigen zak steekt, weet hij nog niet. 'Van het kniptarief wil ik wel tien procent af doen. Maar bij verven en permanenten ligt het anders. Want over de grondstoffen betaal ik zelf wel het hoge BTW-tarief van 17,5 procent.'

De gemiddelde man is 35 gulden kwijt voor wassen/knippen/föhnen. De gemiddelde vrouw telt 65 á 70 gulden neer voor zo'n behandeling. Voor de ANKO, de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie, staat vast dat die bedragen met tien procent omlaag gaan vanaf 1 januari 2000. 'Dat BTW-geld hoort niet in de zak van de kapper', aldus ANKO-directeur Rob Vos. Om eventuele onwillige kappers in het gareel te krijgen, gaat de kappersorganisatie zelf het publiek grootscheeps voorlichten over de prijsverlaging waar ze recht op heeft.

Maar kapper Pieter Bas in Amsterdam vindt dat hij al goedkoop genoeg is: twintig gulden per knipbeurt. 'We zijn waarschijnlijk de goedkoopste van heel Nederland. Die prijs doen we niet omlaag. Maar het heeft toch effect. Want we hadden de prijs willen verhogen en dat gaat nu niet door.'

De Rotterdamse fiscaal econoom Piet Oerlemans vindt de BTW-verlaging een verkapte subsidie voor de kapper. 'Ik ben ervan overtuigd dat de prijzen níet naar beneden gaan.' Hij wijst op de geringe effecten van de BTW-verlaging op kaartjes voor het theater.

Maar die vergelijking gaat volgens de Consumentenbond niet op. 'De kappers leven in een uiterst concurrerende wereld. In sommige straten zitten wel vijf kappers of meer. Als er dan één zijn prijs verlaagt, moeten ze allemaal volgen', aldus Ewald van Kouwen.

Marion Haas, eigenaresse van Bizzy Hairfashion in Rotterdam, is het daar helemaal mee is. 'Ik zal wel omlaag moéten. Met 69,80 gulden voor wassen/knippen/foénen ben ik al niet de goedkoopste. De kappersschool bij mij aan de overkant knipt voor halfgeld'.

Pressie van de consument wordt als belangrijkste instrument gezien om de prijs naar beneden te krijgen. 'De markt zal het moeten afdwingen, geholpen door voorlichting', vindt fiscaal jurist Arnold van Amsterdam.

'Ik denk toch dat je met je prijs omlaag moet', verzucht John Gruisen, De Thuiskapper in Venlo. 'Iedereen heeft het maandag op teletekst gelezen. Als je dan je prijs niet aanpast, gaan de mensen toch denken: da's ook een mooie. Maar wat voor een extraatje hou ik dan zelf over?,' aldus Gruisen, die zegt te snakken naar een verbetering van de marges.

'We zijn al zo goedkoop', vindt ook de Figaro di oggi. 'Een loodgieter kost gauw 80 gulden per uur, wij niet eens 60.' ANKO-directeur Vos wijst erop dat de verlaging een experiment is in het belang van de kappers zelf. De tariefsverlaging moet het zwarte circuit de kop indrukken en daardoor de werkgelegenheid in het legale circuit vergroten. 'Als dat doel niet wordt bereikt kan de BTW-verlaging door Europa worden teruggedraaid. 'En dan ben je pas echt ver van huis', vindt Vos.

Maar de kapperswereld twijfelt of een tariefsverlaging van tien procent genoeg is om het zwarte circuit te ondermijnen. 'Ik reken nu 26,50 voor heren. Dat wordt dan 23 gulden. Zou dat de doorslag geven?', vraagt de Maastrichter kapper zich af. Lang niet al zijn cliënten zullen aandringen op een prijsverlaging. 'Sommige klanten vroegen of ik dan nog wel mijn hoofd boven water kan houden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden