Kapitalistische woelmuis stoot snuit ook weleens

De argeloze dierenvriend, die deze week rondliep in het gebouw van de Tweede Kamer moet zich hebben afgevraagd of de Heer der Heerscharen van Marianne Thieme soms al was teruggekeerd op aarde....

Oud-Robeco-topman Pieter Korteweg, die de liefkozende woorden tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer in de mond nam, doelde echter niet op de vlugge viervoetertjes, maar op de minstens zo snelle superkapitalisten die het bedrijfsleven bij tijd en wijle opschudden.

De snelle jongens van de veelal Britse of Amerikaanse opkoopfondsen dus, de woelmuizen in driedelig grijs, de helden van Korteweg, die zijn pensioen aanvult met adviesdiensten aan de ‘woelmuizen van het kapitalisme’.

Ook de afgelopen week werd het nieuws weer voor een belangrijk deel beheerst door deze nietsontziende kapitalisten. Maar de enige geslaagde overname was een ‘ouderwetse’ strategische, een transactie tussen branchegenoten.

De overname van Rodamco Europe, een deel van de vroegere vastgoedpoot van de beleggingsgroep Robeco, door het Franse Unibail voor 11,2 miljard euro was wel meteen de grootste overname van een Nederlands bedrijf uit de geschiedenis.

Maar anders dan opkoopfondsen plegen te doen, betalen de Fransen de aandeelhouders van Rodamco Europe in aandelen Unibail en de schaduwzijde daarvan werd direct duidelijk. De koers van Unibail daalt op de beurs in Parijs omdat Franse beleggers niet zo zijn gecharmeerd van de overname. En dus wordt ook het bod op Rodamco steeds minder waard.

De echte woelmuizen leveren boter bij de vis en betalen harde euro’s voor hun prooi. Alleen deze week zat het even niet mee. KKR, een van de oudste opkoopfondsen, vergaloppeerde zich met een poging samen met Arabische investeerders het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical voor 50 miljard dollar over te nemen.

Het doelwit was er niet van gediend en zette de twee bestuurders, die ‘ongeautoriseerde’ gesprekken hadden gevoerd met KKR, met onmiddellijke ingang op straat.

Ook het Britse fonds CVC stootte zijn neus bij de poging het Britse supermarktconcern J. Sainsbury in handen te krijgen voor 10 miljard pond. De oprichtersfamilie van het bijna 140 jaar oude bedrijf weigerde te verkopen.

Nico Goebert

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden