Kantines en parkeermeters stuwen gebruik chipknip op

Het gebruik van de chipknip is in 2002 bijna verdrievoudigd, blijkt uit cijfers van Interpay. Die explosieve stijging komt doordat met name in bedrijfskantines en bij parkeermeters steeds meer met de chipknip wordt betaald, aldus Interpay, verantwoordelijk voor het betalingsverkeer tussen banken....

Er circuleren in Nederland ruim zeventien miljoen bank- en giropassen met een chipje waarop bij een oplaadapparaat geld te zetten is, tot een maximum van 500 euro. Een klein percentage van de pas-eigenaren doet dat ook, maar hoe veel is Interpay niet bekend.

De chipknip is enkele jaren geleden door de banken geïntroduceerd. Postbank begon medio vorig jaar met een eigen chipknip; de bank heeft inmiddels haar concurrerende Chipper afgeschaft. De pinpas van de banken is ook te gebruiken als chipknip. Postbank heeft nu een aparte chipknip geïntroduceerd, naast de gewone giromaatpas voor het pinnen.

De introductie van de euro heeft het chipknip-gebruik in een stroomversnelling gebracht. Kantines in zorginstellingen en bedrijven hebben betaalautomaten neergezet waar met chipknip kan worden betaald. Ook hebben veel gemeenten parkeermeters niet alleen geschikt gemaakt voor de euro maar ook voor de chipknip.

In drie steden, Rotterdam, Nijmegen en Purmerend, zijn ter voorkoming van diefstal en vandalisme parkeermeters in de binnensteden alleen geschikt voor chipknip. Daar is het gebruik van de chipknip voor andere geldtransacties sterk gestegen.

Enkele grote marktpartijen, waaronder Albert Heijn en McDonald's, hebben eind oktober 2001 hun kassa's geschikt gemaakt voor de chipknip. Na een aanvankelijk snelle stijging is bij AH het aantal chipknip-transacties sinds een half jaar gestabiliseerd op vijftigduizend per week.

Er komen ook meer oplaadapparaten voor de chipknip. Zo heeft Rabobank vorig jaar bij enkele honderden bejaardenhuizen een oplaadapparaat neergezet.

Niettemin blijft het aantal chipknip-transacties met 81 miljoen betalingen in 2002 nog ver achter bij het aantal pintransacties. In 2002 telde Interpay bijna 1,07 miljard pinhandelingen. Dat is 12 procent meer dan in 2001.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.