Kansloze lege kantoren op ontwrichte markt

Op de Nederlandse kantorenmarkt staat ongeveer een miljoen vierkante meter ‘kansloos’ leeg. Deze kantoorruimte zal naar verwachting nooit worden verhuurd aan bedrijven....

Van onze verslaggever Ferry Haan

De makelaars spreken van een ‘ongezonde kantorenmarkt’ en zelfs van structurele leegstand. In totaal heeft Nederland ruim 43 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Amsterdam heeft met ongeveer 4,5 miljoen vierkante meter de grootste voorraad. In Nederland is er sinds 2000 13 procent kantoorruimte bijgekomen.

Hoogleraar Piet Eichholtz, verantwoordelijk voor het onderzoek, noemt de kantorenmarkt ‘ontwricht’. Hij denkt niet dat de huidige leegstaande kantoren ooit weer vol zullen lopen. Volgens Eichholtz zijn er te weinig Nederlanders in de leeftijd tussen 18 en 65 jaar om straks de kantoorruimte te kunnen vullen.

Hij vreest daarom voor de nieuwbouwplannen voor kantoren, die veel gemeenten hebben gemaakt. Uit zijn onderzoek blijkt dat 40 procent van de gemeenten meent dat er een tekort is aan kantoorruimte binnen de gemeentegrenzen.

Eichholtz noemt het ambitieuze Amsterdamse Zuidas-project als zorgwekkend voorbeeld. Hier moeten nog eens een miljoen vierkante meters aan kantoorruimte verrijzen.

Hij betwijfelt of het verstandig is van de gemeente Amsterdam om de bouwgrond weg te geven aan commerciële bedrijven: ‘We moeten Nederland net zo behandelen als het Amsterdamse Vondelpark: heel zuinig zijn met de ruimte’.

Eichholtz stelt dat Amsterdam juist meer behoefte heeft aan woonruimte in plaats van kantoorruimte.

De huizenmarkt in de hoofdstad is al jaren overspannen. De vastgoedhoogleraar verwijst naar de Amsterdamse grachten als bewijs dat ook in het verleden wonen en werken goed zijn samengaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden