Kans op oliewinning in Schoonebeek

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) en het overheidsbedrijf EBN (Energie Beheer Nederland) gaan weer olie winnen in Schoonebeek. De productie uit het grootste olieveld op het vasteland van West-Europa, dat aanvankelijk ruim een miljard vaten bevatte, werd in 1996 gestaakt....

NAM en EBN sloten vrijdag een akkoord, waarbij de Nederlandse staat voor 40 procent deelneemt in de herontwikkeling van het olieveld. De eerste vaten olie worden in 2010 verwacht.’ We zochten een partner voor de aanzienlijke investeringen’, zegt een woordvoerder van de NAM. ‘Dat had in theorie ook een particuliere partij kunnen zijn.’

De NAM kondigde in 2004 al aan de mogelijkheden te bekijken voor het opnieuw in productie nemen van het Drentse Schoonebeekveld. De houding van de omwonenden was toen overwegend positief omdat het project extra banen voor de regio kan opleveren. ‘Het milieueffectrapport heeft een positief advies opgeleverd en we gaan nu door met verdere vergunningsprocedures’, zegt een woordvoerder van de NAM. Eind dit jaar valt een definitieve beslissing over de hervatting van de oliewinning in Drenthe.

Driekwart van de oliereserves van Schoonebeek zitten nog onder de grond. Die olie is alleen te winnen met geavanceerde, kostbare technieken. Door de sterk gestegen olieprijs is winning nu toch rendabel. De herontwikkeling van het veld vergt een investering van enkele honderden miljoenen euro’s.

Daarmee kunnen 120 miljoen vaten naar boven worden gehaald. In een ander deel van het veld zit in theorie nog een voorraad van 750 miljoen vaten, maar die olie is nog moeilijker te winnen. Het veld, dat in 1943 werd ontdekt, heeft sinds de oorlog ongeveer een kwart miljard vaten ruwe olie opgeleverd.

De aardolie in het Schoonebeekveld is erg stroperig en is alleen naar boven te pompen als hij wordt verdund met stoom. Maar stoominjectie in het veld op een diepte van 800 meter is duur. In de jaren negentig waren dergelijke methoden niet rendabel, nu wel.

De NAM wil ter plekke stoom produceren en in het olieveld injecteren. Het bij de olieproductie vrijkomende water wordt geïnjecteerd in lege aardgasvelden in Drenthe of Overijssel.

De hervatting van de olieproductie in Schoonebeek betekent niet dat ook het omstreden transport van olie dwars door Nederland naar de raffinaderijen van Shell en Exxon, de eigenaren van de NAM, in de Botlek zal worden hervat. Dat is te duur en dat was indertijd een belangrijke reden te stoppen met olieproductie in het Schoonebeekveld.

NAM en EBN hebben het plan de geproduceerde olie af te voeren naar een raffinaderij van BP in het Duitse Lingen, net over de grens. Die heeft raffinagecapaciteit over en is bovendien ontworpen op de verwerking van stroperige olie.

De BP-raffinaderij verwerkt vergelijkbare olie uit het Emlichheimveld. Dit Duitse veld sluit aan bij dat onder Schoonebeek. Het Emlichheimveld, dat veel kleiner is dan Schoonebeek, is van olieproducent Wintershall. Die oliemaatschappij heeft al met succes geëxperimenteerd met nieuwe technieken om de olie te winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden