Kans op hogere rente in VS slinkt fors

De New Yorkse beurs begon de dag optimistisch. Uit cijfers bleek dat de banengroei kleiner is dan verwacht. Dat zou voor Fed-voorman Ben Bernanke wel eens de aanleiding kunnen zijn om de rente even niet te verhogen, redeneerden beleggers – de economie hoeft immers niet te worden afgeremd – en...

Van onze verslaggever Pieter Klok

Halverwege de dag sloeg echter de twijfel toe. Want: het is leuk dat de rente niet verder stijgt, maar het vooruitzicht dat de economie niet verder groeit, is voor veel bedrijven niet prettig. En dus gingen de koersen net zo hard weer naar beneden. De Dow Jones-index sloot nagenoeg onveranderd: 2,2 punten lager op 11.240,35 punten.

‘Beleggers blijven bezorgd dat de economische groei afremt’, zei een handelaar tegen persbureau Bloomberg. ‘De markt heeft gewoon te veel gelezen in het banenrapport van vanmorgen.’ Het aantal banen nam in juli met 113 duizend toe. Dat was minder dan de 144 duizend nieuwe banen die economen hadden voorspeld en de 122 duizend banen die er in juli bijkwamen. De werkloosheid steeg van 4,6 naar 4,8 procent van de beroepsbevolking.

De kans dat Bernanke de rente voor het eind van het jaar verhoogt naar 5,5 procent, is door de nieuwste banencijfers gedaald van 96 naar 47 procent. Deze kans wordt bepaald door een aandelenmarkt, waarop beleggers kunnen gokken op een bepaald rentebesluit. Op de kapitaalmarkt daalde ook de lange rente. Aandelen in banken en andere financiële bedrijven stegen hierdoor met gemiddeld zo’n 1 procent. Door de lagere rente stijgt de waarde van de obligatieportefeuille van banken en verzekeraars. Bovendien worden bij een lagere rente meer leningen en hypotheken afgesloten en ook dat is goed nieuws voor de banken.

Transportaandelen, zoals Union Pacific, het grootste Amerikaanse spoorbedrijf, stonden onder druk. Beleggers denken dat zij het meest lijden onder een vertraging van de economische groei. Apple verloor aanvankelijk dik 6 procent. De computer- en iPodbouwer kampt met een optieschandaal. Verzekeraar Aon moest ook veel terrein prijsgeven na de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. De koersval van Apple bleef uiteindelijk beperkt tot ruim 2 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden