Kandidaten staan in de rij om V&D over te nemen

Deze maand komt er meer duidelijkheid over de definitieve toekomst van het failliete V&D. Met of zonder La Place? Dat is een van de nijpende vragen.

De curatoren verkopen La Place liever niet apart. Afzonderlijke verkoop van deze restaurantformule is lastig, omdat veel vestigingen in V&D-warenhuizen zijn gevestigd. Beeld ANP
De curatoren verkopen La Place liever niet apart. Afzonderlijke verkoop van deze restaurantformule is lastig, omdat veel vestigingen in V&D-warenhuizen zijn gevestigd.Beeld ANP

Curatoren willen V&D in zijn geheel verkopen. Hoe groot is de kans dat dat lukt?

Een koper die enkel La Place in bijvoorbeeld Ede wil kopen, maakt weinig kans, zegt Edwin van Wijk namens de curatoren. Sterker nog: op dit moment mogen alleen kandidaten geïnteresseerd in het 'hele warenhuis of grote delen daarvan' een bod doen. Vervolgens is het aan de nieuwe eigenaar of hij daarna alsnog filialen sluit. Volgens Van Wijk hebben zich al 'tientallen kandidaten' gemeld. De laatste voorstellen van potentiële kopers moeten uiterlijk deze week binnen zijn. In de tweede helft van januari zal er meer duidelijkheid zijn over de definitieve toekomst van V&D.

Of ook oud-eigenaar Sun Capital meedoet aan de stoelendans, wil Van Wijk niet zeggen. Het Financieele Dagblad schreef eerder dat wanneer Sun inderdaad een rol speelt bij de doorstart, een aantal directieleden uit principe zal opstappen. Zij zijn boos, omdat Sun zich niet aan de gemaakte afspraken hield en kort na de laatste reddingspoging alsnog de stekker uit het kwakkelende warenhuis trok. Met het faillissement tot gevolg.

Wat zijn de opties voor het succesnummer La Place?

De curatoren verkopen La Place liever niet apart. Afzonderlijke verkoop van deze restaurantformule is lastig, omdat veel La Place-vestigingen in V&D-warenhuizen zijn gevestigd. Ook de voormalige directie van V&D gaf de voorkeur aan een doorstart inclusief La Place, al was het maar omdat ongeveer een kwart van de totale omzet van V&D in de 120 La Place-filialen wordt verdiend.

Toch zouden curatoren de optie van een afsplitsing van La Place wel degelijk openhouden, ook al geven ze dat officieel niet toe. In die verkoopvariant zou de restaurantketen als afzonderlijke franchiseketen doorstarten. De topman van La Place, Bart van den Nieuwenhof, zei onlangs nog tegen vakblak RetailTrends dat hij met vier mogelijke partners in gesprek was om het concept internationaal in franchise te exploiteren.

La Place maakt in tegenstelling tot V&D nog winst Beeld anp
La Place maakt in tegenstelling tot V&D nog winstBeeld anp

Hoe zit het met de lopende huurcontracten van de winkels?

Het gros van de verhuurders heeft maandag direct de huurcontracten opgezegd. Omdat de curator de panden wettelijk gezien drie maanden bezet mag houden, krijgen zij de sleutels uiterlijk 5 april terug, tenzij er in de tussentijd een doorstart komt en het huurcontract wordt overgenomen. De panden kunnen dus niet door de verhuurders zelf gesloten worden.

Sinds V&D uitstel van betaling aanvroeg, zijn er geen huren overgemaakt naar de pandverhuurders. Dat zal zo blijven tot er een eventuele doorstart is gerealiseerd, zegt Jos van de Mortel, verhuurder van V&D-panden in Den Bosch, Heerlen en Sittard. In het slechtste geval kan de schuld bij hem en zijn collega-verhuurders oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. 'Bij mij heeft V&D nu een betaalachterstand van 352 duizend euro en daar komt iedere maand tweeëneenhalve ton bij. Ik reken er niet op dat ik veel van dat geld terug zal zien. Wat er daarna gebeurt, blijft vooralsnog gissen. Zelf maak ik in Den Bosch goede kans op een doorstart, maar voor mijn andere panden heb ik eigenlijk weinig hoop.'

Ook in steden als Beverwijk, Rijswijk, Roosendaal, Weert, Doetinchem en Den Helder zullen de huidige V&D-panden waarschijnlijk moeilijk verhuurbaar zijn. De winkelleegstand kan in sommige van die steden oplopen tot meer dan 20 procent als de lokale V&D verdwijnt.

Wat voor hoop hebben leveranciers van V&D?

Een leverancier die in de laatste drie, vier maanden van 2015 niet betaald heeft gekregen voor zijn door V&D verkochte goederen, moet vrezen dat hij naar zijn centen kan fluiten, zegt faillissementsadvocaat Derk van Geel. Voor veel leveranciers dringt de tijd, vooral voor de kledingleveranciers, die van nature vooruitwerken op de wisselende jaargetijden. Leveranciers moeten nu voor de zomer en de tweede helft van 2016 stoffen inkopen. Ze moeten productieorders boeken in landen als India, China, Bulgarije en Turkije. 'Dat moet je als ondernemer wel allemaal kunnen voorfinancieren', onderstreept Han Bekke, de voorzitter van brancheorganisatie Modint. Van een aantal bedrijven weet hij dat ze weinig vlees op de botten hebben. 'Het faillissement van V&D kan voor hen net de duw over de rand zijn.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden