columnpeter de waard

Kan VDL tegen de stroom op roeien en met een vijandig bod Neways voor zich winnen?

null Beeld
Peter de Waard

Hebzuchtige aandeelhouders die snel willen cashen klinkt het als muziek in de oren: barbaren aan de poort.

Als met een vijandig bod getracht wordt een beursfonds over te nemen, wacht een lucratieve premie. En het wordt nog mooier als het beursfonds een bondgenoot– een witte ridder – in de hand neemt om de ongewenste indringer te dwarsbomen. Dat ontstaat een biedingenstrijd waardoor het bedrijf een speelbal wordt van het kapitaal.

In de Nederlandse vennootschapstraditie zijn vijandige overnames eigenlijk not done. Het wordt gezien als een uitwas van het Amerikaanse wildwestkapitalisme. Elsevier-topman Pierre Vinken had daar in de jaren tachtig geen boodschap aan en probeerde met een vijandig bod uitgeverij Kluwer in Deventer over te nemen. Het leidde tot grote maatschappelijke verontwaardiging. En Kluwer vond uiteindelijk een witte ridder in Wolters Samson.

Het land heeft nog een trauma van de vijandige overname van ABN Amro door een bankentrio in 2008, vlak voor de kredietcrisis. De aandeelhouders liepen binnen. Maar zowel de overgenomen ABN Amro als de drie overnemers, het Belgische Fortis, het Spaanse Santander en het Britse RBS, gingen eraan kapot.

Niettemin is Nederland niet gevrijwaard van barbarij. De Mexicaan Carlos Slim dacht KPN in te kunnen lijven als het bod maar hoog genoeg zou zijn. Hij stuitte op de onneembare beschermingsmuur van KPN. De Belgische posterijen lukte het in 2016 ook na vier biedingen niet PostNL over te nemen. Er werd weinig van geleerd. Een jaar later probeerden Warren Buffett en Kraft Heinz hetzelfde met Unilever en het Amerikaanse PPG met AkzoNobel.

Meteen riep toenmalig minister Dijsselbloem dat Nederland desnoods via extra regelgeving een sprinkhanenplaag buiten de deur zou houden. Maar ook in Nederlands zelf zijn er barbaartjes. John de Mol beet zich stuk op het Telegraaf-concern en Boskalis lukte het niet Fugro van de beurs te plukken. Nederland is een veilig onderkomen voor vennootschappen die zich niet met een bod knock-out willen laten slaan als de beurskoers even onder druk staat. Niet voor niets is de Amsterdamse beurs op dit moment zo populair.

VDL-baas Willem van der Leegte probeert al enige tijd Neways, een innovatieve fabrikant van elektronische componenten op het Eindhovense sciencepark over te nemen. Maar het bestuur onder leiding van Eric Stodel is er niet van gediend en heeft het bod al enkele keren afgewezen. Inmiddels is een witte ridder gevonden in Infestos, het investeringsvehikel van de met Norit (koolstof) en Alfen (laadpalen) steenrijk geworden Bernhard ten Doeschot. Die kwam met een hoger bod. Tot plezier van de aandeelhouders is inmiddels een biedingenstrijd ontbrand, waarbij nu Van der Leegte aan zet is. Hoe dan ook zal eens de rekening worden opgemaakt van het plezieren van aandeelhouders. Uiteindelijk betaalt de overnameprooi de rekening van de hebzucht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden