De KwestiePeter de Waard

Kan polderdesperado Dikkie de Kid ooit uit graf herrijzen?

null Beeld

Serial entrepreneur staat nu op het visitekaartje van Dirk Scheringa wiens DSB-imperium tien jaar geleden met donderend geraas instortte. ‘Weet u dat de bank nog altijd 100 miljoen winst per jaar maakt?’, zegt hij.

Hij wil naar de toekomst kijken, maar bijt zich vast in het verleden toen zijn voetbalclub AZ kampioen van Nederland werd, zijn museum voor magisch realisme kunstliefhebbers uit het hele land trok en zijn DSB Bank de luis in de pels was van de bankensector.

Woensdag werd in het Alkmaarse theater De Vest met Scheringa, zijn vrouw en kaartvrienden als speciale genodigden de musical Dikkie de Kid opgevoerd over de opkomst en ondergang van de bankier. Het verhaal is door het regionale gezelschap Horizon op koddige wijze in een polderwestern verwerkt met in de hoofdrol Dikkie de Kid als Scheringa die een duivelse saloonbank exploiteert in Spanbrook (wat staat voor zijn woonplaats Spanbroek). In een dertigtal liedjes wordt flink de draak gestoken met de megalomanie van de voormalig politieman en de wijze waarop klanten (aan de kaak gesteld door cowgirl Antoinette Hertsenberg) een poot wordt uitgetrokken.

Zelf maalt hij niet om deze gezongen geseling. Dirk Scheringa (68) is allang blij dat de schijnwerpers weer even op hem gericht zijn. Hij prijst de passie van de makers. Hij wordt na afloop geïnterviewd door de media. Zo telt hij weer mee. Daar moet je wat voor over hebben. Aan het einde van het stuk wordt hij neergeknald door de vier grootbanken, huurmoordenaar Pieter Lakeman, minister Wouter Bos (the Boss) en DNB-president Nout Wellink (‘Grote Adelaar’) met op de achtergrond premier Balkenende (‘Bak vol Ellende’), waarna hij als Lazerus herrijst uit zijn kist en zegt van onderaf te zullen beginnen. ‘In bitcoins zodat ik de banken kan ruïneren’.

Van dat laatste is weinig terechtgekomen. Het cryptovalutabedrijf ICO Headstart waarvan hij het gezicht werd, ging ten onder in schandalen. Zijn bedrijf CS Factoring dat debiteurenschulden opkoopt lijdt een kwijnend bestaan nadat een omgekeerde beursgang moest worden afgeblazen. En zijn bv Gezond Bedrijf ging in februari failliet met achterlating van een schuld van 133 duizend euro waarvoor hij privé aansprakelijk is gesteld.

Van serie-entrepreneur is hij serie-jurist geworden die de schade van al zijn fiasco’s moet zien te beperken.

Intussen ziet hij met lede ogen dat zijn DSB-bank in liquidatie is en dankzij de uitstaande hypotheekleningen en doorlopende kredieten uit zijn tijd nog altijd floreert en curatoren daar goede sier mee maken.

Zolang er geen successen in het heden zijn, weigert hij een streep onder het verleden te trekken. Eerherstel is zijn doel. Dat doet de muscial niet helemaal, zodat bezoekers na afloop Dirks verhaal — opgetekend door ghostwriter Kirsten Verdel — gratis mee naar huis krijgen.

Aan de laatste tien jaar wil hij geen woord vuil maken.

Reageren?
p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden