Geldvraagschulden

Kan mijn schuld verjaren?

Ik ben al jaren bezig met het afbetalen van een oude schuld. Er komt telkens rente bij, dus dat schiet niet op. Verjaart zo’n schuld niet op een gegeven moment?

Reinout van der Heijden
null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Een schuld verjaart niet als u haar aan het afbetalen bent. Hoe lang u daarover doet, maakt niet uit. Alleen als een schuldeiser na bijvoorbeeld 20 jaar ineens met een oude schuld aan komt zetten, kun je een beroep doen op verjaring. Anders niet.

U kunt proberen de schuld ergens onder te brengen: bij een andere bank, een gemeentelijke kredietbank of een familielid. Hierdoor krijgt u een lagere rente, zodat de schuld eerder afgelost raakt. Het schiet vooral op als u extra aflost. Neem pijnlijke maatregelen. Werk in december door en ruil de ongebruikte vakantiedagen om voor geld. Vraag de werkgever daarnaast om een voorschot, dat hij later verrekent met het salaris.

Lukt het niet op die manier, omdat de schuld al te hoog begint te worden? Ga dan met iemand praten. Er zijn tienduizenden vrijwilligers bij organisaties als Humanitas, Schuldhulpmaatje en Soresdienst die u kunnen helpen overzicht te krijgen.

Het blijft echt niet bij praten. Hulpverleners kunnen soms een regeling voor u treffen. In de Geldgids schreven we onlangs over een vrouw met 180.000 euro schuld aan de bank. Door bemiddeling van de Soresdienst werd dit bedrag teruggebracht naar 1.800 euro. Het is een extreem voorbeeld, maar het laat zien dat een schuldeiser soms eieren voor zijn geld kiest.

Als de schuldeiser geen regeling wil sluiten, kunt u zich failliet laten verklaren via de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Dat gaat alleen met goedkeuring van de rechter. Je moet dan fulltime werken of intensief solliciteren, maar ondernemers kunnen ook van zo’n traject gebruik maken. Er gelden wel voorwaarden en regels.

Op bureauwsnp.nl zijn filmpjes te vinden die laten zien hoe de WSNP werkt. Een bewindvoerder dwingt je je auto te verkopen en leest de eerste dertien maanden al je post. Als je dan drie jaar lang op bijstandsniveau hebt geleefd, kun je na afloop schuldenvrij zijn.

Werkt dit wel? Zo’n schuldhulptraject duurt heel lang. Het kost de maatschappij 100.000 euro per persoon, berekende het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud. Een van de redenen is dat je eerst door de gemeentelijke molens moet, voordat je in de WSNP terecht kan. Veel betrokkenen vinden dat het allemaal erg bureaucratisch en ingewikkeld werkt, waardoor mensen met schulden er nodeloos in vastlopen.

Er zijn miljoenen Nederlanders die last hebben van schulden. De meesten komen erg laat in actie. Logisch, niemand wordt enthousiast van problemen en schuift ze liever voor zich uit. Er bestaan geen financiële huisartsen waar u een recept kunt afhalen.

U moet het zelf doen. Op de website Uitdeschulden.nu staat een test, praktische tips en persoonlijke verhalen. Hier kunt u zich ook aanmelden voor hulp door een vrijwilliger. Doe het, voordat u zelf verjaart.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Zelf een vraag aan Reinout? Geldvraag@consumentenbond.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden