GeldvraagLening

Kan mijn lening niet goedkoper?

Eerder heb ik een persoonlijke lening afgesloten van duizenden euro’s tegen bijna 8 procent rente. Ik moet nog vier jaar lang betalen. Leningen lijken goedkoper te worden. Kan ik ook een goedkopere lening krijgen?

null Beeld Gabriel Eisenmeier
Beeld Gabriel Eisenmeier

Best mogelijk. De meeste leningen zijn ieder moment af te lossen, zonder dat u een boete hoeft te betalen. Dat geldt voor persoonlijke leningen en voor doorlopend krediet. U betaalt meestal geen kosten voor bemiddeling en advies, zoals bij een hypotheek wel het geval is.

Het loont om snel in actie te komen, want iedere maand teveel betalen is zonde. Bovendien is de rente vaak lager naarmate de lening hoger is.

Veel mensen sluiten een lening af bij hun huisbank, maar er zijn goedkopere aanbieders zoals Directa, Findio en Freo. Het is helaas niet altijd mogelijk om via hun websites een goede indicatie te krijgen van de nieuwe rente. U moet heel wat persoonlijke gegevens invullen en een offerte aanvragen.

Toetsing BKR

De aanvraag wordt dan getoetst bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). De bank kan uw aanvraag afwijzen, ook al heeft u nooit betalingsachterstanden gehad. Dat gebeurt op grond van uw registratie en soms op grond van de BKR-score die een oordeel geeft over uw kredietwaardigheid. Banken maken ook een eigen inschatting, bijvoorbeeld op basis van de leeftijd. Te jong of juist te oud kan een reden zijn een klant af te wijzen of een hogere rente te rekenen.

U kunt bij het BKR aanvragen hoe u geregistreerd staat. Dat kan op verschillende manieren, maar de BKR-score en de motivatie van de bank krijgt u nooit te zien. Sinds 1 mei van dit jaar kunt u gratis inzage krijgen in de BKR-registratie. Dat gaat helaas niet zo soepel, want u moet papieren invullen en scannen. De wachttijd kan dan bovendien oplopen tot 28 dagen. Tegen betaling (vanaf 5 euro) krijgt u in een of twee dagen antwoord.

Bij sommige leningen is de rente hoger om een goede reden. Dure leningen kunnen gunstige voorwaarden hebben. Bij ABN Amro, BNP Paribas, Rabobank en ING wordt de openstaande schuld kwijtgescholden bij overlijden. Dat is bij die banken – behalve bij ING – ook het geval als de partner van de lener overlijdt. Vooral voor ouderen kan dit een reden zijn om de lening toch maar aan houden.

Nog een tip: wie te maken krijgt met het overlijden van zijn of haar partner, kan meestal boetevrij de hypotheek aflossen. Het is dan vaak ook mogelijk bij de eigen bank boetevrij overstappen naar de huidige, lagere rente. Heel gunstig, want daardoor kan de rente dan ineens van bijvoorbeeld 4 naar 2,2 procent per jaar.

Banken kunnen in zo’n geval wel extra eisen stellen: de achterblijvende partner moet de hypotheekakte mede ondertekend hebben en hij moet de overstap naar een lagere rente binnen 6 tot 12 maanden na het overlijden aanvragen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids
Ook een vraag Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden