De KwestiePeter de Waard

Kan leegstandsbelasting niet in VVD-programma?

null Beeld
Peter de Waard

Ronnie van de Putte wordt al jaren de krottenkoning genoemd. De beruchte pandjesbaas koopt via het obscure beursfonds Bever Holding leegstaand vastgoed op en laat het verkrotten tot in wanhoop gebrachte gemeenten het voor een topprijs kopen om verpaupering van een buurt te voorkomen.

Bekende voorbeelden zijn de panden aan het Vuurtorenplein in Noordwijk en de statige villa Huize Ivicke in Wassenaar. De VVD, toch niet de eerste partij die je verwacht bij een kruistocht tegen vastgoedspeculatie, luidde vorige week de noodklok. De afdeling Wassenaar van de partij heeft in een brief aan Euronext zijn ongenoegen kenbaar gemaakt. ‘De treurige praktijken van dit beursgenoteerde bedrijf zijn onder meer ook bekend in de gemeenten Noordwijk, Sluis en Leiden. Overal wordt dezelfde strategie gevolgd waarbij grote maatschappelijke schade wordt aangericht. Met de beursnotering van Bever Holding bij Euronext Amsterdam draagt u indirect bij aan deze chantagetactiek’, schrijft fractievoorzitter Laurens van Doeveren.

Met lede ogen kijkt de VVD aldaar naar de verloedering van Ivicke, een rijksmonument dat in 1912 werd gebouwd door Adrianus van Hattum als kopie van een Deens slot. Ook de VVD-Kamerleden zijn in actie gekomen en hebben de ministers gevraagd ‘wat ze willen doen tegen het parasiteren van de samenleving’.

Euronext is tamelijk machteloos. Bever zit al op het strafbankje van de beurs vanwege het feit dat het fonds geen accountant kan vinden die er zijn vingers aan wil branden. Maar de VVD in de Tweede Kamer kan wel iets doen: een leegstandsbelasting. Het zou een effectieve maatregel kunnen zijn om gezien de woningnood te voorkomen dat vastgoed leegstaat voor speculatiedoeleinden. In Nederland zijn volgens cijfers van het CBS al bijna 100 duizend woningen onbewoond.

En dat aantal zal oplopen nu huurwoningen in de vrije sector onbetaalbaar worden. Daarnaast is er veel nieuwe leegstand te verwachten in het bedrijfsvastgoed. Locatus meldde onlangs dat de komende anderhalf jaar vijfduizend winkelpanden leeg komen te staan nu op grote schaal online wordt geshopt.

En er kan vergif op worden genomen dat ook voor heel veel kantoorruimte geen huurder kan worden gevonden nu werkgevers en werknemers de voordelen van thuis werken hebben ontdekt.

De VVD hoeft voor een leegstandsbelasting niet het wiel uit te vinden. Een aantal steden kennen al zo’n belasting voor panden die zes maanden per jaar niet voor werk- of woondoeleinden worden gebruikt. De stad Vancouver rekent voor die panden een belasting van 1,25 procent van de taxatiewaarde. Velen vinden dat te laag en eisen dat deze belasting wordt verhoogd tot 5 procent van die waarde. Toronto denkt er nu ook over. Misschien kan Wassenaar er aan meedoen.

Het VVD-verkiezingsprogramma is nog niet gepubliceerd. Bever verdwijnt dan vanzelf wel van de beurs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden