Kan ik pensioen voordelig laten uitkeren in het buitenland?

Als ik klaar ben met werken, wil ik in het buitenland gaan wonen. Betaal ik dan minder belasting over mijn pensioen?

Het hangt van het land van bestemming en de persoonlijke omstandigheden af hoeveel belasting u over het pensioen moet betalen. Beeld Thinkstock

Dat hangt af van het land van bestemming en de persoonlijke omstandigheden. Het kost behoorlijk wat tijd om dat uit te zoeken en te regelen.

In principe kan het pensioen belastingvrij worden uitgekeerd. Je moet je dan uitschrijven uit het Nederlandse bevolkingsregister en bij de Belastingdienst een aanvraag indienen om vrijgesteld te worden van loonheffing in Nederland. Dat lukt als er tussen Nederland en het land waar u gaat wonen een belastingverdrag bestaat waarin zo'n vrijstelling is geregeld. Het pensioenfonds stuurt het geld dan naar een buitenlandse rekening zonder loonbelasting in te houden. Je moet dan wel in je nieuwe land belasting betalen. Dat is niet altijd gunstiger dan belasting betalen in Nederland.

De Belastingdienst let erop of er misbruik gemaakt wordt. Dat is logisch. Pensioen is uitgesteld loon, dus ook de belastingheffing is opgeschort. De fiscus wil graag voorkomen dat mensen bij hun pensionering gaan emigreren om een fiscaal voordeeltje te halen. Er zijn belastingverdragen - zoals met Duitsland - waarin juist is afgesproken dat Nederland mag doorgaan met het heffen van belasting.

De regels kunnen ook verschillen per werkgever. Is het pensioen opgebouwd in dienst van de Nederlandse overheid, dan blijft Nederland soms wel belasting heffen.

En hoe zit het dan met de AOW?

De AOW is een onderdeel van de sociale zekerheid. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt de AOW alleen volledig uit als er een socialezekerheidsverdrag is met het land waar u gaat wonen. Zo'n verdrag is gesloten met alle EU-landen en nog een groot aantal landen, zoals Turkije, Marokko, de VS en Australië.

Hoe het zit met de zorgverzekering in het buitenland, is ook het uitzoeken waard. Wie in een verdragsland gaat wonen, kan recht hebben op medische zorg in dat land. Dan moet je wel in Nederland een bijdrage betalen voor die zorg, afhankelijk van het land waar je naar toe gaat. Op de website van het Zorginstituut Nederland staat uitgelegd hoe dat werkt en is uit te rekenen hoe hoog de maandelijkse bijdrage per land is.

Wie met pensioen gaat, krijgt vijf tot zes maanden voor de AOW-datum bericht van het pensioenfonds en de SVB. Als ik zie wat er allemaal uit te zoeken en te regelen valt, heeft u die maanden echt wel nodig.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden