Kan ik mijn autoschade niet beter zelf betalen?

Ik ben bij het parkeren tegen een andere auto aangereden. Het is een kleine schade, dus kan ik die niet beter zelf betalen?

null Beeld null

De gedupeerde gaat claimen bij uw verzekeraar. Die betaalt uit en u als verzekerde raakt een deel van uw bonus/maluskorting kwijt. De premie stijgt, waardoor de verzekerde slechter af is. Er wordt geen rekening gehouden met de hoogte van de schade. Een kleine schade zelf betalen kan dus voordelig zijn. In dit geval vergoedt u de verzekeraar en dat kan vaak tot twaalf maanden na het indienen van de claim.

Het werkt als volgt: wie geen schade claimt, bouwt schadevrije jaren op en daarmee een hogere bonus/maluskorting. De korting bepaalt de premie. Gaat er toch iets fout, dan betaalt de verzekeraar en de klant verliest korting. Een soort eigen risico.

Wie lang schadevrij rijdt, heeft minder nadeel. De terugval na een schadeclaim is dan vaak niet van invloed op de premie. Achter de schermen gaat wel het aantal schadevrije jaren omlaag. Nu kun je nog wel eens 20 schadevrije jaren overhouden. Dat gaat veranderen. Vanaf 2016 heb je na één schade nog maximaal 10 schadevrije jaren.

Dit jaar claimen is dus gunstiger?

Soms, maar niet altijd. En door de nieuwe regels weet de verzekerde beter waar hij aan toe is. Wie vanaf 2016 schade rijdt, levert 5 schadevrije jaren in. Bij twee schades in één jaar zijn dat er 10.

Het is overigens lastig zelf uit te rekenen of het loont een schade over te nemen van de verzekeraar. Je kunt niet voorspellen hoeveel hoger de premie wordt, omdat een deel van de premie niet afhankelijk is van de geclaimde schade. Vraag de verzekeraar dus een berekening.

Niet iedereen heeft geld om schade zelf te betalen. Die moet de schade dan toch maar door de verzekeraar laten betalen. En ook direct beginnen met sparen. Het is gevaarlijk om geen spaargeld te hebben voor tegenslagen.

Sommige schades zijn gelukkig niet van invloed op de schadevrije jaren. Dat zijn bijvoorbeeld schade aan de autoruit, door diefstal of door onheil, zoals een storm of een botsing met een dier. Daar zijn uniforme regels voor, die alle verzekeraars moeten respecteren. Maar let op: vanaf volgend jaar kan ruitschade ineens ten koste gaan van de bonus/maluskorting. Ook al blijft het aantal schadevrije jaren gelijk.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden