geldvraag belasting

Kan ik direct te veel betaalde belasting terugkrijgen?

Ik ben in juli gestopt met werken en kreeg bij het afscheid nog een flinke bonus uitgekeerd. De rest van het jaar werk ik niet, omdat ik mijn pensioen pas volgend jaar laat ingaan. Hierdoor heeft mijn werkgever te veel loonbelasting ingehouden. Kan ik dat geld nu al terugkrijgen?

De welbekende blauwe enveloppen van de Belastingdienst. Beeld ANP XTRA

Nee, dat gaat niet. Werkgevers heffen loonbelasting bij hun personeel zodat de Belastingdienst niet op zijn geld hoeft te wachten totdat mensen in het jaar daarop aangifte doen.

Soms houdt de werkgever te veel belasting in, omdat hij het uiteindelijke jaarinkomen van zijn werknemer te hoog inschat. Daar is niets aan te doen. Gewoon in het jaar daarop aangifte doen en wachten totdat u het geld terugkrijgt.

U kunt zelf berekenen hoeveel u terug zal krijgen door via MijnBelastingdienst een aanvraag in te vullen voor een voorlopige aanslag. Daarin kunt u rekening houden met bijvoorbeeld box-3-vermogen, aftrekbare hypotheekrente en andere aftrekposten. Bij het invullen valt op dat u niet zelf kunt aangeven hoeveel loonheffing er is ingehouden. Dat wordt berekend na het invullen van alle gegevens. Als u die uitkomst vergelijkt met de laatste loonstrook van de werkgever, ziet u het verschil. Dat krijgt u volgend jaar terug.

De aanvraag opsturen heeft in dit geval geen zin. De te veel betaalde loonheffing krijgt u hier niet mee terug.

Ook jongeren met tijdelijk (vakantie)werk hebben er last van als hun werkgever loonbelasting inhoudt. Wie minder dan 7.000 euro per jaar verdient, krijgt in ieder geval alle ingehouden belasting terug. Die betaalt dus te veel. Hoe werkt dat? Iedere werkende tot de AOW-leeftijd betaalt minimaal 36,7 procent belasting, maar daar gaan de loonheffingskortingen nog van af. De belasting wordt immers verlaagd door de algemene heffingskorting van 2.477 euro en de variabele arbeidskorting. De arbeidskorting is 3.399 euro als iemand het minimumloon voor 21-plussers verdient van 21.000 euro. Wie minder verdient, krijgt lagere arbeidskorting. Als u het precies wilt berekenen, bekijk dan de ‘tabel ­arbeidskorting 2019’ op de site van de Belastingdienst.

Wie voor diverse werkgevers tegelijk werkt, krijgt van de Belastingdienst de tip om slechts één werkgever loonheffingskorting te laten toepassen. Anders betaal je te weinig belasting en moet je dat het jaar daarop goedmaken. Dat is geen goede tip voor iemand die maximaal 7.000 euro per jaar verdient. De Belastingdienst bekommert zich namelijk niet om mensen die te veel belasting betalen. Zij moeten het geld zelf terugvragen door het volgende jaar aangifte te doen en krijgen het dan in juli terug, zonder rente.

Er is een lichtpuntje. Wie vergeten is om belasting terug te vragen, heeft nog vijf jaar de tijd om daar een verzoek voor in te dienen. U kunt dus nog tot het eind van dit jaar zo’n aanvraag doen voor alle aangiftejaren vanaf 2014. Dat is geen ingewikkelde procedure. U doet gewoon aangifte via MijnBelastingdienst. Alle aangifteprogramma’s van 2014 en later zijn daar nog te vinden. In januari 2020 verdwijnt de aangifte over 2014.

Er is wel een ondergrens van 15 euro per belastingjaar. Als de teruggaaf minder is, krijgt u het geld niet terug.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de GeldgidsOok een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden