geldvraagstudieschuld

Kan ik de studieschuld van mijn kind belastingvrij aflossen?

De hypotheek van onze woning is afgelost. Wij overwegen weer een hypotheek te nemen zodat wij de studieschuld van onze kinderen kunnen afbetalen. Dan kunnen ze een huis kopen. Moeten zij dan schenkbelasting betalen?

Reinout van der Heijden
null Beeld ANP
Beeld ANP

Onze wetten zitten ingewikkeld in elkaar. Vandaar dat in oktober 2015 de staatssecretaris van Financiën geen duidelijk antwoord kon geven toen hem precies dezelfde vraag gesteld werd. ‘Daar kan ik geen algemene toezegging over doen’, antwoordde hij. ‘Het hangt af van de feiten en omstandigheden.’

In principe moet iedereen belasting over schenkingen betalen. De eerste 2.173 euro is belastingvrij. Als een kind iets van zijn ouders krijgt, geldt een hogere vrijstelling van 5.428 euro per jaar. Voelt de schenker zich moreel verplicht om te helpen, dan hoeft de ontvanger niets te betalen. Dat is geen schenking, maar een natuurlijke verbintenis.

Ouders en kinderen hebben een band. Dat betekent niet dat er altijd sprake is van een natuurlijke verbintenis. Anders zouden alle schenkingen van ouder aan kind belastingvrij zijn. En dat is niet het geval.

Wat maakt iets een natuurlijke verbintenis, zodat de schenking onbelast is? De staatssecretaris erkent dat het normaal is als ouders de studie van hun kind betalen. Totdat kinderen de leeftijd van 21 jaar bereiken, zijn zij op grond van het Burgerlijk Wetboek verplicht te voorzien in de kosten van hun levensonderhoud en studie. Vanaf 21 jaar kunnen ouders een sterke verplichting voelen hun studerende kinderen te ondersteunen.

Op een gegeven moment stopt die morele verplichting. Kinderen moeten ooit voor zichzelf kunnen zorgen. Maar wat als je merkt dat je kind geen woning kan kopen door zijn studieschuld? Hoe hoger die schuld, hoe minder je kunt lenen bij de bank. Een schuld van 25 duizend euro verlaagt de maximale hypotheek met ongeveer het dubbele. Je kunt dan dus 50 duizend euro minder lenen. Een exacte berekening valt te maken via consumentenbond.nl/maximale-hypotheek.

De tijden zijn veranderd. Studieschulden zijn tegenwoordig hoger en vormen meer een belemmering om een zelfstandig leven op te bouwen. Vroeger waren banken niet zo streng met leningen en waren de woningprijzen een stuk lager. Wie zijn kind niet helpt met zijn studieschuld, veroordeelt hem tot een kommervol bestaan in een kleine en dure huurwoning. Dan móet je wel helpen.

En daarmee herleeft de natuurlijke verbintenis. Kortom: het aflossen van de studieschuld is mogelijk belastingvrij, maar je moet er wel een verhaal bij hebben. Is het verhaal minder sterk: ouders kunnen hun kinderen tot 40 jaar eenmalig 26.040 euro belastingvrij schenken. Zie ook Belastingdienst.nl/schenken.

Vraag uw kind verder of hij geen andere schulden of verplichtingen heeft. Een private-leaseauto kan roet in het eten gooien. Een leasecontract van 250 euro per maand kan tot gevolg hebben dat de bank 30 duizend euro van het maximale hypotheekbedrag afhaalt. Het leenbedrag wordt verlaagd met een tot anderhalf keer de cataloguswaarde van de leaseauto. Check daarnaast via bkr.nl of er een negatieve kredietregistratie is. Een BKR-check is tegenwoordig gratis en snel te doen.

De laatste tips zijn ook handig als u financieel krap zit. Meedenken is minstens zo belangrijk als meebetalen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids
Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden