GeldvraagAOW

Kan ik blijven doorwerken tijdens de AOW?

Door het pensioenakkoord krijg ik volgend jaar ineens 4 maanden eerder AOW. Mijn vrouw is nog maar 58 jaar. Ik wil liever blijven doorwerken. Kan dat?

Reinout van der Heijden
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat hangt af van uw werkgever. Meestal staat in uw arbeidsovereenkomst of cao dat het contract automatisch afloopt als u de AOW-leeftijd bereikt. Uw werkgever kan u bedanken voor de geleverde diensten en iemand anders op uw functie benoemen voor een lager salaris. Als ervaren werknemer bent u duur.

Probeer de werkgever ervan te overtuigen dat u onmisbaar bent. Bouw dus niet af, maar ontplooi nieuwe initiatieven. Start een project dat goed aansluit op uw ervaring en dat u kunt afmaken na de AOW-datum. Hou niet vast aan uw oude functie en het bijbehorende salaris, maar kijk welke leemtes u kunt opvullen. Soms tijdelijk, als vervanger voor een zwangere of zieke collega.

De hoogte van het salaris wordt minder belangrijk. Goed om te weten: het minimumloon geldt ook voor AOW’ers en zij hoeven hun inkomsten niet te verrekenen met de AOW of het aanvullende pensioen.

Maak uw werkgever duidelijk dat u goedkoper wordt, omdat hij geen sociale lasten meer hoeft af te dragen. U heeft als AOW’er immers geen recht meer op WW, WIA en ziektewet. Vaak hoeft de werkgever niet meer bij te dragen aan uw pensioen. De werkgever mag u zes tijdelijke contracten aanbieden van in totaal 48 maanden zonder u in vaste dienst te nemen. De opzegtermijn is één maand, en bij een reorganisatie gaan AOW’ers er het eerst uit, zonder ontslagvergoeding. Als AOW’er krijgt u bij ziekte maximaal 13 weken doorbetaald.

U bent dus een heel flexibele kracht. Logisch, want u heeft al het sociale vangnet van AOW en uw arbeidspensioen. Het arbeidspensioen kunt u uitstellen zolang u nog inkomen heeft, tot maximaal vijf jaar na de AOW-datum. Let goed op als u het pensioen uitstelt of uw partner nog recht heeft op pensioen als u overlijdt. Het recht op partnerpensioen stopt soms als u de AOW-leeftijd bereikt en het pensioen uitstelt. Het is verstandig om het pensioen dan toch te laten ingaan. Het pensioenfonds kan een voorstel doen dat bij uw persoonlijke situatie past: de eerste jaren een lage uitkering en later meer, terwijl het partnerpensioen altijd even hoog blijft.

Uw werkgever heeft misschien wel losse opdrachten voor u, maar geen baan. Overweeg dan zzp’er te worden. U moet dan diverse opdrachtgevers hebben, maar dat hoeft niet lastig te zijn als u goede contacten heeft in uw werkterrein. Ook een zzp’er met AOW kan aanspraak maken op starters- en zelfstandigenaftrek, als u ten minste drie tot vier dagen per week blijft werken. U moet daarvoor een urenadministratie bijhouden.

Via de website doorwerkgever.nl kunt u zich ook laten inhuren door uw eigen werkgever of vacatures vinden voor gepensioneerden. Er bestaan veel uitzendbureaus voor AOW’ers. Anders zijn er mogelijkheden genoeg voor vrijwilligerswerk, via de gemeente of ikwilvrijwilligerswerkdoen.nl. Hoe dan ook: kijk verder dan uw eigen werkgever. Reken er niet op dat hij u eindelijk erkenning geeft en smeekt om te blijven.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden