GeldvraagZiektewet

Kan ik als zieke werknemer ontslagen worden?

Ik zit in het tweede jaar van de ziektewet. Kan de werkgever mij na die twee jaar ontslaan?

Verpakkingen van een pijnstiller. Beeld ANP
Verpakkingen van een pijnstiller.Beeld ANP

Ja, dat kan. De werkgever moet wel zijn best doen om voor u op zoek te gaan naar passend werk binnen de organisatie of daarbuiten. Als dat niet te vinden is, kan u ontslagen worden. U heeft dan recht op een ontslagvergoeding. Dat wordt tegenwoordig transitievergoeding genoemd, omdat het woord ‘ontslag’ zo definitief klinkt.

De werkgever moet bewijzen dat hij genoeg gedaan heeft om u aan het werk te helpen. Het UWV stelt dat vast. Als de werkgever niet genoeg zijn best gedaan heeft, kan de UWV een loonsanctie opleggen. De werkgever moet u dan ook in het derde ziektejaar loon doorbetalen.

Zorg ervoor dat u hulp krijgt van iemand die aan uw kant staat. Zo iemand is te vinden via het UWV, de vakbond of rechtsbijstandsverzekeraar. U kunt ook zelf iemand zoeken en proberen de kosten op de werkgever te verhalen. Ook als u het zelf moet betalen, kan zo’n begeleider toch een goede investering zijn.

Na twee jaar ziekte stelt het UWV vast hoe arbeidsongeschikt u precies bent. U krijgt dan een medische keuring en praat met een arbeidsdeskundige om vast te stellen wat u nog wel kan doen. Op grond van die zogenoemde ‘verdiencapaciteit’ wordt het percentage arbeidsongeschiktheid vastgesteld. Kunt u nog 60 procent verdienen van het gemiddelde loon in uw oude functie, dan bent u voor 40 procent arbeidsongeschikt.

Ook hier heeft u veel aan een eigen begeleider die u bij het gesprek helpt. U kunt zelf niet altijd een reëel beeld geven van wat u nog kan. Dit is ook belangrijk voor uw pensioen. Het pensioenfonds betaalt alleen de premie voor u, als u minstens 35 procent arbeidsongeschikt bent.

Het UWV geeft u vervolgens een uitkering. De werkgever kan dan besluiten u niet te ontslaan, maar u in dienst te houden zonder salaris. Met zo’n slapend dienstverband ontloopt hij de verplichting om een transitievergoeding te betalen. U krijgt dan ook de ongebruikte vakantiedagen niet uitbetaald.

Er zijn tienduizenden mensen met zo’n slapend dienstverband, want werkgevers voelen er niets voor om zieke werknemers nog iets mee te geven. Het liefst wacht de werkgever totdat zo’n slaper de AOW-leeftijd bereikt, want dan kun je iemand ontslaan zonder vergoeding.

De overheid heeft inmiddels in de gaten dat er met die slapende dienstverbanden iets mis is. Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers via het UWV compensatie krijgen voor de transitievergoeding voor ontslagen zieke werknemers.

Waarom duurt dat nog toch 1 april 2020? Vanaf 1 januari 2020 vervalt de gunstige regeling op grond waarvan 50-plussers een extra hoge transitievergoeding krijgen. Uitstel tot 2020 lijkt het UWV dus flink wat geld te besparen.

Kortom: als zieke werknemer kunt u vaak beter wel ontslagen worden. Schakel hulp in van een goede begeleider en let erop wat er met uw pensioen gebeurt.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Ook een vraag aan Reinout? Mail naar geldvraag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden