Geldvraag

Kan ik als student kwijtschelding van gemeentelijke heffingen krijgen?

Keuken van een studentenhuis in Delft. Beeld ANP
Keuken van een studentenhuis in Delft.Beeld ANP

Als tweedejaarsstudent heeft u ontdekt dat u een aanvullende beurs kunt krijgen via Duo. Het inkomen van uw ouders is namelijk niet zo hoog. Geef die tip door aan andere lezers, schrijft u. Bij dezen. Ga naar duo.nl/aanvullendebeurs en check het. Daarnaast wilt u weten of u als student ook kwijtschelding kunt krijgen van de lokale heffingen van gemeente en waterschap. U woont in Amsterdam, maar u vindt de regels van die gemeente te ingewikkeld.

U kunt inderdaad kwijtschelding krijgen. Het uitgangspunt is dat uw maandinkomen niet boven het bijstandsniveau uitkomt. Dat is voor een alleenstaande ongeveer 1.075 euro. De lening van Duo hoeft u niet bij dit maandelijkse leefgeld mee te tellen, maar de ouderlijke bijdrage wel. Voor uw vermogen geldt: u mag niet meer geld op uw bankrekening hebben dan één maand leefgeld, huur en premie zorgverzekering bij elkaar. U mag daarnaast geld hebben op een spaarrekening, maar alleen als al uw inkomsten afkomstig zijn van Duo én u kunt aantonen dat al het spaargeld afkomstig is van Duo.

Het komt erop neer dat u als student geen buffer kunt hebben. Dan bent u al te rijk om deze kwijtschelding te krijgen, die vaak enkele honderden euro’s per jaar bedraagt. Ik vind de regels van de Amsterdamse gemeente lastig te doorgronden.

8,5 procent

Momenteel krijgen 700.000 Nederlandse huishoudens kwijtschelding van lokale lasten. Dat is 8,5 procent van het totaal aantal huishoudens in Nederland.

Zijn er misschien landelijke normen waar je op kunt teruggrijpen? Toch wel. De Nationale Ombudsman is eerder een student uit Leeuwarden te hulp geschoten (uitspraak 2021-018). Hij had enkele duizenden euro’s op zijn spaarrekening staan. Hij had die renteloos van Duo geleend om later weer zijn studieschuld te kunnen aflossen. Dat is toegestaan, vond de ombudsman. De student mag vermogen hebben, zolang dat maar kleiner is dan zijn totale schuld bij Duo. Hij hoeft dan niets te bewijzen.

De woordvoerder van de gemeente meent dat de Nationale Ombudsman geen gelijk heeft. Die zou zich in zijn uitspraak baseren op regels die niet op lagere overheden van toepassing zijn. De Metropool Amsterdam heeft een eigen, lokale ombudsman. Die vindt in het 32 pagina’s tellende rapport van de Nationale Ombudsman geen aanleiding om zijn gemeente aan te spreken. De Nationale Ombudsman laat vervolgens weten dat het onderwerp in ieder geval dit jaar geen speerpunt is in het beleid. Er zal geen overleg met de lokale ombudskantoren volgen.

U bent als student op uzelf aangewezen. U kunt hulp krijgen bij de plaatselijke rechtswinkel, het juridische spreekuur van uw universiteit of hogeschool of, als het meezit, bij de ombudsman. Voor de ouders ligt er misschien een kans. De student uit Leeuwarden had het zonder hulp van zijn vader nooit gered. Goed voor de onderlinge band om samen zo’n traject te doorlopen, zou je zeggen. Niet iedereen zal er veel zin in hebben. Bij de casus uit Leeuwarden hebben vader en zoon er drie jaar over gedaan om de kwijtschelding voor elkaar te krijgen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden