GeldvraagReinout van der Heijden

Kan ik als huiseigenaar zonder vermogen schenken op papier?

null Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het vermogen van mij en mijn man zit in ons huis en wij zouden dat graag aan de kinderen willen overdragen. Is schenken op papier een optie? Of weegt het voordeel niet op tegen de kosten van de jaarlijkse notariële akte?

Schenken op papier is een belastingconstructie die bedoeld is om erfbelasting te besparen. U schenkt uw kind geld en sluit tegelijkertijd met hem een leenovereenkomst af voor hetzelfde bedrag. Het is een transactie met gesloten beurs. Als u deze deal vastlegt in een notariële akte, wordt deze schuld na uw overlijden verrekend met de erfenis. De erfenis is dan lager en de erfbelasting dus ook.

Kinderen hebben bij de erfenis een vrijstelling van 21.000 euro. Is de erfenis hoger, dan betalen zij 10 procent belasting over het bedrag boven de vrijstelling. Komt de erfenis uit boven 150.000 euro, dan gaan zij over het meerdere 20 procent erfbelasting afdragen. Daar kunt u allerlei rekensommen op loslaten die ook na aftrek van de notariskosten gunstig lijken. Maar u kunt niet in de toekomst kijken. Misschien verkoopt u later de woning en was de hele constructie voor niets, omdat u het geld kunt schenken terwijl u nog in leven bent.

Een papieren schenking met notariële akte heeft haken en ogen. U moet als schenker jaarlijks 6 procent rente betalen over de schuld. De ontvanger moet het bedrag ieder jaar opgeven als vermogen en daarover misschien vermogensheffing betalen. Na uw overlijden wil de belastinginspecteur bewijs zien dat de jaarlijkse rente werkelijk is betaald. Anders gaat de deal niet door en wordt de schenking gewoon bij de erfenis opgeteld. Weg fiscaal voordeel.

Wie een papieren schenking opstelt, stuit ook op beperkingen. Is de schenking hoger dan 5.500 euro, dan moet de ontvanger over het meerdere 10 procent schenkbelasting betalen. In één situatie is de papieren schenking het overwegen zeker waard. Ouders kunnen hun kind eenmalig een bedrag van bijna 27.000 euro schenken, op voorwaarde dat het kind nog geen 40 jaar is. Als u nog nooit gebruikt heeft gemaakt van die vrijstelling en de 40ste verjaardag van uw kind komt in zicht, dan kunt u uw kans grijpen. Houd er wel rekening mee dat u voortaan ongeveer 1.600 euro per jaar aan rente moet betalen aan uw kind. En als u dit met twee of drie kinderen doet, wordt het duur.

Misschien geeft u eenmalig een grote schenking aan één kind, omdat de anderen al te oud zijn of omdat u anders niet genoeg heeft om de rente te betalen. Dan kan de notaris in de akte opnemen dat het voordeel bij de erfenis met de andere kinderen verrekend wordt. Dat is precies het soort maatwerk waar je een notaris voor nodig hebt.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden