Kan de smartphone U11 met nieuwe knijpfunctie de vergane glorie van HTC herstellen?

Met de introductie van de U11 heeft HTC eindelijk weer enthousiasme en nieuwsgierigheid opgewekt. Maar hoe bevalt dit nieuwe topmodel in de praktijk? Is het een serieus alternatief voor een iPhone of Samsung?

De HTC U11 (links) samen met de eerste Android-smartphone van HTC uit 2008. Foto Laurens Verhagen

HTC viert zijn twintigste verjaardag, maar het bedrijf heeft er wel eens beter voorgestaan. Jarenlang liep het voorop met goede en innovatieve Android-smartphones. De HTC Dream (die onder de naam T-Mobile G1 werd verkocht) was in 2008 zelfs de eerste Android-telefoon. Het forse apparaat met uitschuifbaar toetsenbord kreeg waardige opvolgers, zoals de HTC Magic en HTC Hero. De HTC was voor velen dan ook de allereerste smartphone. Maar ergens ging het helemaal mis. De Taiwanezen zijn nog steeds aan het herstellen van de miskleunen de afgelopen jaren.

HTC moet momenteel genoegen nemen met een marktaandeel van 0,6 procent, terwijl dit ooit meer dan 10 procent was. In aantallen: een schamele 8 miljoen smartphones op jaarbasis tegenover 326 miljoen Samsungs. Het gloednieuwe topmodel U11 moet het nog altijd geknakte imago herstellen. De grote vraag bij alle nieuwe ambitieuze smartphones die níet een logo van Samsung of Apple dragen is: maken ze een kans? Zijn ze een serieus alternatief voor de iPhone 7 of de Galaxy S8?

Foto HTC

Knijpen

De Samsung Galaxy S8 heeft zijn prachtige scherm en karakteristieke vormgeving. De iPhone 7 heeft niet veel meer nodig dan het Apple-symbool. HTC wil zich daarom met de U11, die met een adviesprijs van 749 euro zeker niet goedkoop is, onderscheiden met een nieuwe functie: Edge Sense. De eigenaar van de U11 kan aan de zijkant van de telefoon knijpen om een bepaalde functie te activeren. Voorlopig is slechts het openen van een app mogelijk. In de standaardversie wordt door te knijpen de camera geopend, maar desgewenst kan de gebruiker hiermee iedere app openen.

Nieuw is het zeker, dat knijpen, en is dus even wennen. Misschien is dat ook de reden dat de toegevoegde waarde in de praktijk tegenvalt, behalve bij het maken van onderwaterfoto's. De gimmick maskeert het feit dat de U11 een aantrekkelijk, voortreffelijk toestel in het hoogste segment is. Met standaard bijgeleverde noise cancelling-oordopjes.

De U11 (rechts) met een van zijn concurrenten: de iPhone 7 Plus Foto Laurens Verhagen

Hologram

Behalve op de glazen achterkant, die al snel besmeurd wordt met smerige vingerafdrukken, valt er weinig op de U11 aan te merken. Het toestel heeft een lekker groot 5,5 inch scherm, een uitstekende camera en puike hardware. Tegelijkertijd is dit ook precies het probleem, aangezien exact hetzelfde over de concurrentie kan worden gezegd. Niet alleen over de duopolisten Samsung en Apple, maar ook over de LG G6 of de Huawei P10 Plus. Wilt u zich écht onderscheiden? Dan moet u wellicht overwegen of de volgend jaar te lanceren Red-smartphone iets voor u is. Beloofd wordt dat hiermee hologrammen kunnen worden getoond, zónder een bril te hoeven opzetten. Wow.

Foto HTC

Oogverblindend design, überprocessors en de beste camera's

In afwachting van de in het najaar te verschijnen iPhone 8 kunnen andere smartphonemakers de show stelen. De Volkskrant testte in april drie nieuwe topmodellen: de Samsung Galaxy S8, LG G6 en de Huawei P10 Plus. (+)