Column

Kan De Munt koninklijk blijven?

Nogal eens is de toekenning van het predikaat 'koninklijk' een voorbode van rampspoed. Vorig jaar ging het mis met Koninklijke Imtech - Royal Imtech -, amper drie jaar nadat het bedrijf zich koninklijk had genoemd.

Beeld anp

De klokkenluider in deze zaak, de Duitse oud-parlementariër die over de problemen bij Imtech de media informeerde, verzocht de majesteit daarop de koninklijke status weer in te trekken. Officieel symboliseert die immers 'het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning tegenover de ontvanger'. In de praktijk betekent het dat de bedrijfsvoering 'onberispelijk' moet zijn, de bedrijfsleiding 'van onbesproken gedrag' en het bedrijf 'te goeder naam en faam bekend moet staan'.

Willem-Alexander kan de status zonder ruggespraak met Rutte of iemand anders van het kabinet toekennen en ook weer intrekken. Maar dat laatste doet hij nooit, net zo min als zijn moeder. Ahold bleef gewoon koninklijk, ondanks het boekhoudschandaal, Shell ondanks de manipulatie met de cijfers en KLM ondanks de fusie met Air France. Belangrijk voor die bedrijven, want onderzoek wijst uit dat een koninklijke status een premie geeft op de beurskoers.

Ook 's Rijks Munt zal wel koninklijk blijven, al heeft dit bedrijf dan geen beursnotering. Nu blijkt dat het bedrijf er zo'n zootje van heeft gemaakt dat de Ondernemingskamer noch een parlementaire enquêtecommissie eraan te pas hoeft te komen om wanbeleid vast te stellen.

Dat de Nederlandse vennootschap ondanks vierhonderd jaar ervaring geen peso zonder oxydantvlekjes kan produceren is al bizar. Het slaan van roestvrije munten is ongeveer de oudste industrietak in de wereld. Munten dienden al in de 6de en 7de eeuw voor Christus als betaalmiddel. Vaak hebben die de tand des tijds zo goed doorstaan dat het nu museumstukken zijn. In 1807 werd onder de Franse koning Lodewijk Napoleon het slaan van munten geconcentreerd bij de fabriek in Utrecht die daarmee toen al enkele eeuwen ervaring had. Tot het moment dat minister Kok en staatssecretaris Van Amelsvoort in 1994 besloten het staatsbedrijf te verzelfstandigen en te vercommercialiseren, was er nooit een klacht over geweest. Er zijn zogezegd zo veel Wilhelmientjes of oudere munten in goede staat bewaard gebleven dat de verzamelwaarde nu nagenoeg nihil is. Muntverzamelaars kunnen op zijn best hopen op een stijging van de koper- of zilverwaarde.

Beeld anp

Blijkbaar onderscheiden muntmeesters zich niet van andere topmanagers die zich in hun tomeloze ambitie vertillen aan hun pogingen de wereldmarkt te veroveren. Dat is zorgelijk. Muntmeester Maarten Brouwer zal net als zijn financiële rechterhand moeten opstappen, waarna het bedrijf onder curatele van de staat komt.

Koning Willem-Alexander kan een uitzondering maken op de gewoonteregel dat bedrijven nooit hun predicaat koninklijk verliezen. Hij heeft er nu extra reden toe. Zijn hoofd is immers het handelsmerk van een bedrijf dat wanprestaties levert.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden