Kan BBQ'en schoner worden met duurzame houtskool?

Op de grill
Houtskool lijkt een brandstof uit het verleden, toch verstoken we jaarlijks nog tonnen. In Afrika en Zuid-Amerika is het vaak energiebron nummer één. In Europa is de barbecue de veelvraat. Dat kan een stuk schoner.

Loethe Olthuis
null Beeld
Beeld

Alle houtskool is toch duurzaam?

Op zich wel. Houtskool is gemaakt van hout, een hernieuwbare grondstof. Het verbranden van houtskool heeft zelfs minder milieu-effecten dan gewoon hout omdat het schoner, heter en langer brandt.

Klinkt goed.

Helaas, dat valt tegen. Houtskool komt vooral uit landen als Congo, Nigeria en Brazilië. De fabricage gebeurt in de open lucht door hout te laten smeulen, soms met toevoeging van verfresten. Zulke branderijen produceren veel rook en fijnstof, giftige PAK's en andere schadelijke stoffen. Kortom: luchtvervuiling en gezondheidsproblemen. Ook vraagt deze productiemethode zo'n 10 kilo hout voor 1 kilo houtskool nodig.

Product: ECHT.
Prijs: euro 9,99 voor 4,5 kg houtskool of 5,5 kg briketten.
Oordeel: IIIII
Verkrijgbaar: slagers, tuincentra, bouwmarkten en Shell-stations.

10 kilo! Dat is veel!

Klopt: dat is meteen probleem twee. Jaarlijks worden er voetbalvelden oerbos omgehakt, vaak illegaal. Die grond wordt nadien bijvoorbeeld voor sojateelt gebruikt. Na een paar jaar blijft die grond kaal, onvruchtbaar en uitgedroogd achter.

Maar zoveel houtskool gebruiken we toch niet?

Jawel. In Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen is houtskool warmte- en energiebron nummer één. Alternatieven (zonne-energie) komen nauwelijks op gang. In Europa en de VS verbruiken we voor de barbecue, tienduizenden tonnen houtskool per jaar. De herkomst of kwaliteit wordt nauwelijks gecontroleerd.

Is er geen fatsoenlijke houtskool?

Er bestaat houtskool met FSC- of PEFC-keurmerk, uit duurzaam beheerde bossen. Ook kokosbriketten van kokosafval, zijn wat duurzamer. En er zijn houtskool en briketten van het merk ECHT.

Is dat beter?

Het hout komt uit FSC-gecertificeerde Europese bossen, uit een straal van 200 km rond de fabriek. Per kilo houtskool is 4 tot 5 kilo hout genoeg. Het hout wordt niet gebrand, maar tot ca. 550 graden verhit, waardoor er minder schadelijke verbrandingsstoffen vrijkomen.

Brandt de houtskool ook beter?

De ECHT-houtskool en briketten voldoen aan de betrouwbare, Duitse Din Plus-norm. Dat betekent onder meer dat het vochtgehalte en de hoeveelheid as na verbranding heel laag zijn. Daardoor heb je minder houtskool nodig en brandt de houtskool langer. Briketten branden nog efficiënter dan gewone houtskool.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Hoe zit het trouwens met aanmaakblokjes?

De meeste aanmaakblokjes zijn gemaakt van geperste petroleum of van zachtboard met paraffine. Petroleum en paraffine zijn fossiele brandstoffen: behoorlijk slecht voor het klimaat. Maar ECHT heeft milieuvriendelijkere 'aanmaakblokjes' gemaakt van FSC- houtkrullen en natuurlijke was.

Dus ECHT-houtskool is duurzamer?

Het lijkt er zeker op! Overigens blijft barbecueën behoorlijk milieubelastend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden