Kamp: tekort aan windenergie dreigt in 2020

Acht provincies liggen achter op schema

De bouw van windmolens op land loopt achter op schema en twee provincies gaan hun windenergiedoelstellingen vrijwel zeker niet halen. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. In het met een groot aantal maatschappelijke organisaties afgesproken Energieakkoord staat dat er in 2020 voor 6000 megawatt aan windmolens op land moet staan.

Beeld ANP XTRA

Kamp schrijft dat hij 13 procent op dat doel achterloopt; voor 758 megawatt aan nieuwe windmolens is het 'zeer onzeker, onzeker of onduidelijk' of ze over vier jaar zullen draaien. Dat is wel minder dan de 22 procent van vorig jaar. Een lichtpuntje voor de minister is ook dat er vorig jaar een record aan windenergie is bijgekomen: 425 megawatt.

Volgens Kamp gaan acht van de twaalf provincies, te weten Utrecht, Limburg, Groningen, Friesland, Noord-Brabant, Drenthe, Gelderland en Zuid-Holland, met hun huidige windenergiebeleid de hen voor 2020 toegerekende productie niet halen. Dat Utrecht en Limburg hun doelstellingen ooit nog zullen halen, houdt Kamp voor 'onwaarschijnlijk'.

Om de doelstellingen van het Energieakkoord alsnog te halen, stelde Kamp vorig jaar een actieplan op met provincies, gemeenten, windsector, netbeheerders en natuur- en milieuorganisaties. Dat de bouw van windmolens op land zoveel vertraging oploopt heeft oorzaken die per project kunnen verschillen, stelt de bewindsman. Maar ze zijn volgens hem terug te voeren op een gebrek aan draagvlak en lange procedures voor de bouw van windmolens. Het actieplan voorziet in versnelling van procedures en 'investeringen in het vergroten van maatschappelijke acceptatie van windmolenparken'.

Minister Henk Kamp. Beeld anp

De andere kant op kijken

Volgens milieuorganisatie Greenpeace loopt Nederland achter op zijn eigen doelstellingen doordat 'te veel lokale en regionale bestuurders de andere kant op kijken, de noodzaak van windparken niet écht accepteren, laat staan verdedigen naar de bevolking'. Volgens Greenpeace 'komen we zonder windmolens nooit van kolen, olie en gas af'. De organisatie memoreert een onderzoek in opdracht van Kamps ministerie waaruit blijkt dat 78 procent van de Nederlanders zou vinden dat er meer windenergie moet komen.

De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA), de vereniging van bedrijven en organisaties die werken aan meer duurzame windenergie op land en op zee, is blij dat de windenergie-op-land toe blijkt te nemen. De grootste zorg zegt de NWEA niettemin te hebben over gebrek aan kennis omtrent windenergie bij gemeenteambtenaren. De Associatie stelt vast dat veel gemeenten nog onvoldoende ervaring hebben met windenergieprojecten en steun dienen te krijgen van provincies en het Rijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.