Kamp: geen geld naar energiebedrijf Delta voor kerncentrale Borssele

De overheid hoeft niet financieel bij te springen om de kerncentrale in Borssele operationeel te houden. In een brief aan de Tweede Kamer concludeert minister Kamp van Economische Zaken dat de nucleaire veiligheid en de leveringszekerheid van energie voorlopig niet in het geding zijn en financiële ondersteuning voor het verlieslijdende energiebedrijf Delta (70 procent eigenaar van de centrale) niet nodig is.

Luchtfoto van de centrale in Borssele Beeld ANP

Kamps besluit is een tegenvaller voor Deltas grootaandeelhouder provincie Zeeland (50 procent), die al langer met de minister in gesprek is over een oplossing voor de onrendabele centrale en de ontmanteling ervan in 2033. Uit een door actiegroep Wise uitgelekt vertrouwelijk document in handen van de Volkskrant blijkt dat Zeeland voor de kerncentrale hoopt op 'een overbruggingsfinanciering in samenwerking met de Staat'.

Volgens Kamp is het noodlijdende Delta zelf verantwoordelijk voor het in bedrijf houden van kerncentrale Borssele en uiteindelijk het ontmantelen ervan. 'Delta lijdt onder slechtere marktomstandigheden door een sterk gedaalde elektriciteitsprijs', schrijft Kamp. 'Het is goed dat het bedrijf en haar aandeelhouders zelf nadenken over de toekomst en stappen voorbereiden. Het kabinet heeft oog voor de moeilijke situatie van Delta, maar kan op basis van de huidige gegevens nu niet concluderen dat financiële ondersteuning nodig is om de kerncentrale Borssele in bedrijf te houden.'

De publieke aandeelhouders - naast Zeeland voornamelijk Zeeuwse gemeenten - zullen zeer waarschijnlijk zelf de portemonnee moeten trekken. In hun uitgelekte strategisch document staat dat 'het aantrekken van een lening door de aandeelhouders niet als wenselijk wordt gezien', maar dat 'we wel de voorbereidingen moeten creëren over de bijdrage door de aandeelhouders'.

Overname

In april werd bekend dat het verlieslijdende energiebedrijf op zoek is naar een overnamekandidaat. Te grote risico's bij de inkoop van gas hebben geleid tot een strop van ruim 150 miljoen euro, waardoor het bedrijf over 2015 voor het eerst rode cijfers schrijft (een verlies van 111 miljoen euro). Vooruitlopend op de slechte cijfers moest directeur Arnoud Kamerbeek eerder dit jaar het veld ruimen.

Kopers staan, met de problematische kerncentrale in de boedel, niet in de rij. Delta zei eerder dat het Rijk een belangrijke rol zou moeten spelen bij het zoeken van een structurele oplossing voor de kerncentrale. In 2033 moet 600 miljoen euro beschikbaar zijn voor het ontmantelen van de centrale.

Lees ook

Problemen groeien Delta boven het hoofd. De vier plagen van het Zeeuwse energiebedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden