'Kamp enige die gelooft in energiedoel'

Het is zeer de vraag of het kabinet de duurzame-energiedoelen uit het Energieakkoord haalt. De Kamer gelooft niet in het optimisme van minister Kamp.

Minister Henk Kamp arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld anp

De Tweede Kamer en het kabinet trekken tegengestelde conclusies uit onderzoek naar het halen van in 2013 afgesproken energiedoelen uit het Energieakkoord. In 2023 moet 16 procent van de energie schoon zijn, in 2020 ligt de lat op 14 procent. Volgens een meerderheid van de Kamer gaan die percentages niet gehaald worden. Maar verantwoordelijk minister Kamp is overtuigd van het tegendeel.

Beiden baseren zich op de gisteren verschenen Nationale Energieverkenning (NEV), een jaarlijks onderzoek van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De 16 procent van 2023 wordt volgens Kamp sowieso gehaald, mogelijk komt Nederland er zelfs boven. Uit de berekeningen van het PBL, ECN en CBS blijkt ook dat Nederland jaarlijks een energiebesparing van 1,5 procent gaat halen. Daarmee komt Nederland ruim onder Europese normen, maar ver onder wat in 2013 in het Energieakkoord is afgesproken tussen het kabinet, werkgevers, werknemers en milieuorganisaties.

Dat in 2020 14 procent van alle energie hernieuwbaar is, gaat volgens de onderzoekers alleen gebeuren als Kamp extra maatregelen neemt. Anders blijft het percentage steken op 12,4. De minister was al van plan extra in schone energie te investeren, maar dat is niet in de NEV meegerekend, zegt hij. 'Ze hebben geen rekening gehouden met de hele forse uitbreiding van windenergie op land en op zee waar we nu mee bezig zijn', zei Kamp eerder.

Hernieuwbare energie

Volgend jaar komt volgens Kamp 8 miljard euro beschikbaar voor subsidies voor hernieuwbare energie. Afgelopen jaar was dat nog 3,5 miljard. 'We hebben het kantelpunt van fossiel naar duurzaam meegemaakt. De 16 procent gaan we halen en voor de 14 procent in 2020 moeten we wat extra doen en dat ga ik ook doen', vatte Kamp samen.

Een groot deel van de Kamer lijkt zijn beloften niet serieus te nemen. Volgens D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven is Kamp 'de enige die nog gelooft in het Energieakkoord'. SP'er Eric Smaling wil dat akkoord bijstellen. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks spreekt van 'klimaatgeblunder van een kabinet dat de klimaat- en energiedoelen voor 2020 niet bereikt'.

Niet alleen de oppositie, ook coalitiegenoot PvdA kritiseert de VVD-minister. 'Het is ernstig dat het kabinet niet op schema ligt om de doelstellingen uit het regeerakkoord te halen', zegt PvdA'er Jan Vos, doelend op afspraken die verder gaan dan het Energieakkoord. 'Met energiebesparing is nog heel veel te winnen. Bijvoorbeeld door de huizen van Nederlanders beter te isoleren waardoor ze minder geld kwijt zijn aan hun energierekening.'

In de NEV staat juist dat huishoudens de komende jaren een circa 150 euro hogere energierekening krijgen. Dat komt onder andere door stijgende gas- en elektriciteitsprijzen en door een verhoging van de heffing die is ingevoerd om investeringen in duurzame energie te stimuleren. Daar staat tegenover dat de werkgelegenheid in de energievoorziening de afgelopen jaren is gestegen naar 153 duizend banen in 2013 en die trend zet de komende jaren door, zo staat in de NEV. Dit is het gevolg van investeringen in duurzame energie en energiebesparing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden